Robotanfall mot Ukraina – lejonparten nedskjutna

Ukraina har attackerats av massiva ryska anfall från luften. Tre dödsfall rapporteras från olika delar av landet. Nästan hela storstaden Lviv i väst blev utan ström. Även Kiev och Odessa träffades. Men de flesta av robotarna sköts ner enligt ukrainska armén.

Folk tar skydd i Kievs tunnelbana under attackerna mot Ukraina.
29.12.2022 10:39 UPPDATERAD 29.12.2022 19:31
Flera regioner i Ukraina besköts med omfattande robotanfall, flyglarm ljöd över hela landet vid 8-tiden på torsdagsmorgonen och i bland annat städerna Kiev och Charkiv i norr och Lviv i väst träffade ryska robotar mål.
"Fienden attackerar Ukraina från flera olika håll med luft- och havsbaserade kryssningsrobotar från strategiska flygplan och fartyg", skrev Ukrainas luftförsvar på sociala medier.
Ukrainas luftförsvar sköt ned 54 av totalt 69 robotar som avfyrades mot landet, enligt överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj.
Attackerna följde efter ett utspel från ryske utrikesministern Sergej Lavrov som förkastade förhandlingar med Kiev under de förutsättningar som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj föreslagit. Moskvas reaktion rapporterades av statliga Ria på torsdagen.

Sköt ner robotar

Inga dödsfall rapporterades från huvudstaden. Men minst tre personer dödades på andra platser i samband med de ryska attackerna rapporterar amerikanska CNN och hänvisar till Ukrainas krismyndighet. Två dödades i nordöstra Charkivregionen, medan en dödades i Donetsk i öster.
Skaderapporter kommer från flera områden. 41 platser, varav 21 bostadshus, träffades enligt krismyndighetens talesperson Oleksandr Chorunzjyj.
Fem missiler sköts ned över Svarta havet i syd, enligt Mykolajivregionens borgmästare Vitalij Kim. I norr meddelar militären att två sköts ner över Sumyregionen, nära ryska gränsen i nordost och i Odessa uppges 21 missiler har skjutits ned, rapporterar AP.

Lviv utan ström

Staden Lviv i väst drabbades enligt stadens borgmästare Andrij Sadovj.
"90 procent av staden är utan el", skriver han på Telegram strax efter attackerna.
I Kiev är 40 procent elkunderna utan ström enligt lokala myndigheter.
Myndigheterna i Dnipro, Odessa och Kryvyj Rih säger att elen kopplades ifrån när angreppen började för att minska skador på kritisk infrastruktur om den skulle träffas.

Uppgifter om robotnedslag i Belarus

Från Belarus rapporteras att en ukrainsk robot har slagit ned på belarusisk mark. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.
Enligt statliga nyhetsbyrån Belta är det en robot av typen S-300. Det är samma slags robot som av misstag slog ned i Polen när Ukraina försvarade sig mot ett ryskt angrepp i november och som Ukraina regelbundet använder sig av för att skjuta ner ryska robotar.
Roboten sköts ned och delar av den störtade på en belarusisk åker. Belarus tillkallade sig den ukrainske ambassadören för en förklaring.

Tvingats förflytta plan

Ukraina har genomfört attacker mot ryska militära anläggningar.
Tidigare i december attackerades den ryska flygbasen Engels, som ligger omkring 600 kilometer från den ukrainska gränsen. Basen vid floden Volga är fruktad för sina bombplan av typen Tupolev Tu-95 som kan vara kärnvapenbestyckade.
De är också plan som avfyrar robotar mot civila mål i den senaste fasen i det ryska invasionskriget.
Ilmari Käihkö, gästforskare vid Alexandersinstitutetet vid Helsingfors universitet och docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm, resonerar om konsekvenserna.
– Det som är intressant är att Ukraina har lyckats genomföra det här. Det kan röra sig om Sovjettillverkade drönare som man lyckats modifiera.
Troligen handlar det om drönare som skickats från ukrainskt territorium – och även om skadorna inte varit omfattande tvingas rysk militär att förflytta plan till andra flygbaser.
– Ukraina tvingade Ryssland att vidta åtgärder, och det kostar för ryssarna, säger Ilmari Käihkö.

Robotattacker "nästan omöjliga att förhindra"

Tidigare på torsdagen, innan Ukraina uppgett att man skjutit ner en stor del av robotorna, kommenterade Käihkö möjligheterna att stoppa attacker. 
– Ukraina har senast fått löften om luftvärnet Patriot från USA. Sådana system kan användas för att skydda Ukraina genom att skjuta ned robotar. Men de kan inte stoppa attackerna. De två angreppen är det enda Ukraina har lyckats med för att stoppa ryska robotattackerna.
Ukraina har valt att inte direkt bekräfta attackerna och har bara i allmänna ordalag konstaterat att militära anläggningar i Ryssland är legitima mål i kriget.
Men, säger Käihkö, det visar på flera frågeställningar i de olika faserna i det ryska invasionskriget:
– Det är också psykologiskt viktigt för Ukraina att visa att man gör framsteg. Det behöver ukrainarna göra för sin egen skull, men även för oss som stödjer Ukraina. Det visar att vårt fortsatta stöd spelar roll.
– Där finns ett problem. Vi som stödjer Ukraina tillåter inte att våra vapensystem används för att attackera Ryssland.

ANDRA LÄSER