Uppgift: Johnson och Sunak har träffats

Boris Johnson är tillbaka i Storbritannien efter en hårdbevakad resa från Karibien. På hemmaplan spekuleras nu i ett djärvt bud för att utmana Rishi Sunak om partiledarposten i Tories.

Boris Johnson spås utmana om partiledarposten i brittiska Tories. Arkivbild.
23.10.2022 06:56
Enligt uppgifter i brittiska medier, bland annat i BBC, träffades Rishi Sunak under lördagskvällen.
Några timmar tidigare kom uppgifter i brittiska medier och på Twitter om att Boris Johnson lyckats samla stöd från minst 100 konservativa ledamöter i parlamentet. Om uppgifterna är korrekta kommer den tidigare premiärministern på allvar kunna utmana eventuella motkandidater om att återta sitt gamla jobb. Men uppgifterna om Johnsons stöd har också avfärdats som ett utspel för att få den tidigare premiärministern "med i matchen".
Reportrar från flera brittiska medier befann sig ombord på samma flyg som Johnson, som efter en tio timmar lång resa från Dominikanska republiken landade på Londonflygplatsen Gatwick på lördagsförmiddagen.
Över 7 000 personer följde flygets resa över Atlanten via trafiksajten Flightradar 24. Enligt Sky News möttes den tidigare premiärministern av spridda burop bland övriga passagerare.
Direkt efter att förra premiärministern Liz Truss avgått i torsdags – efter bara 45 dagar vid makten – började spekulationerna om ett oväntat snabbt försök till återkomst för Johnson som, hårt kritiserad, avgick som partiledare för det konservativa partiet så sent som i juli.
Själv har Johnson ännu inte tagit bladet från munnen.

Stort stöd för Sunak

Men än så länge tycks den 42-årige tidigare finansministern Rishi Sunak sitta i förarsätet.
Enligt flera medier har även han de 100 konservativa parlamentsledamöter som krävs för att kunna bli aktuell för partiledarposten.
Totalt finns 357 konservativa ledamöter i parlamentet, och därmed kan max tre partiledaraspiranter nå kravet på de 100 röster som krävs för att bli aktuell.

Kan ske automatiskt

Sunak kommer automatiskt att utses till partiledare och premiärminister om ingen annan lyckas nå 100. Han har dock inte formellt medgett att han kandiderar för rollen.
Det har däremot parlamentsledamoten Penny Mordaunt från Portsmouth gjort, som första kandidat.
"Jag har uppmuntrats av stödet från kollegor som vill ha en nystart, ett enat parti och ledarskap i landets intresse", skrev hon på fredagen på Twitter.
På lördagsförmiddagen rapporterade The Guardian att Penny Mordaunt backades av 22 parlamentsledamöter, och Boris Johnson av 49 – det vill säga långt ifrån de 100 som medier rapporterade senare under dagen rapporterade om.
Johnson har enligt tidningen stöd av de sju ministrarna Priti Patel, Ben Wallace, Simon Clarke, Chris Heaton-Harris, Jacob Rees-Mogg, Alok Sharma och Anne-Marie Trevelyan.

Fakta | Så utser Tories en ny partiledare

En parlamentsledamot inom Konservativa partiet (Tories) som har stöd av minst 100 parlamentsledamöter kan ge sig in i striden om att bli nästa partiledare. Det finns 357 konservativa ledamöter i parlamentet, vilket innebär att högst tre personer kan bli aktuella.
De har till på måndag klockan 15 svensk tid på sig att säkra stödet. Om bara en kandidat har tillräckligt med stöd väljs den redan under måndagen.
Om tre personer får minst 100 ledamöters stöd kommer ledamöterna att hålla en hemlig omröstning mellan klockan 16.30 och 18.30 svensk tid. Resultatet kommer att meddelas klockan 19. Den kandidat som får minst stöd åker ut. Om det behövs, hålls fler omröstningar till dess att det finns bara två kandidater kvar.
När det finns två kandidater håller parlamentsledamöterna ett slags rådgivande omröstning. Efter det öppnar omröstningen bland partiets 172 000 medlemmar. Denna sker online och avslutas klockan 12 svensk tid på fredag den 28 oktober.
Den som fått mest stöd av medlemmarna blir nästa partiledare och får gå till kung Charles för att formellt utses till att bli Storbritanniens nästa premiärminister.
Källa: TT

ANDRA LÄSER