Äldst och yngst någonsin kan vinna Bookerpriset

Tretton författare i åldern 20–87 år är nominerade till det prestigefyllda Bookerpriset, skriver The Guardian.

Författarna som är nominerade till årets Bookerpris kommer från bland annat Storbritannien, Irland, Sri Lanka och Zimbabwe. Arkivbild från en bokhandel i Aten.
Den äldsta är den 87-årige fantasyförfattaren Alan Garner, som bland annat skrivit Elidor, det gyllene landet som gått som sommarlovsföljetong i svensk radio. Garner är nominerad för Treacle Walker, som handlar om en ung pojke som blir vän med en helbrägdagörare. Garner kan bli den äldsta författaren att vinna det brittiska litterära priset.
I andra änden av åldersspannet finns 20-åriga Leila Mottley, som är den yngsta författaren någonsin att bli nominerad. Mottley är nominerad för sin debutbok Nightcrawler, som är inspirerad av en sann historia om poliser som sexuellt trakasserade en ung kvinna i Oakland i Kalifornien.
Andra namnkunniga nominerade inkluderar de bästsäljande amerikanska författarna Karen Joy Fowler och Elisabeth Strout. Nomineringarna omfattar också författare från Storbritannien, Irland, Sri Lanka och Zimbabwe.
Bookerpriset har sedan 1969 tilldelats årets bästa roman med engelska som originalspråk. Prissumman motsvarar drygt 57 000 euro.
Den 6 september kortas listan över nominerade författare ned till sex stycken. Vem som slutligen tilldelas 2022 års Bookerpris tillkännages den 17 oktober vid en ceremoni i London.

ANDRA LÄSER