Löjrom förgyller maten

Löjrom är livets guldkant – det allra finaste Norden kan uppbåda. Snart drar lyxsäsongen i gång i norra Bottenviken.

September är lika med löjromssäsong. En klick av den orange delikatessen sätter guldkant på tillvaron. Kalix löjrom är en ursprungsskyddad svensk lyxprodukt.
23.09.2021 18:00 UPPDATERAD 18.11.2021 14:50
I stora världen är rysk, iransk och spansk kaviar delikatesser som bara dukas fram på finare middagar. Men inget kan mäta sig med fräschören hos löjrom från Bottenviken. Äggen från vanlig siklöja överträffar det omsusade svarta guldet från all världens utrotningshotade störar – i varje fall om man frågar nordbor.
Runt den 20 september varje år drar löjromsfisket i gång i Bottenviken och pågår i en dryg månad. Från varje hona får man cirka tre–fem gram rom. Rommen vispas, luftas och saltas. Inga andra tillsatser är tillåtna. Av etiska skäl gäller det även att ta vara på själva fisken.
EU har gett företaget Kalix Löjrom i Sverige det starkaste livsmedelsskydd som finns – skyddad ursprungsbeteckning, vilket är extremt ovanligt i Sverige. Det innebär att produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en ”för området karaktäristisk metod”. Andra exempel är parmesanost och champagne. Bara goda grejer med andra ord.

ANDRA LÄSER