Sverige bistår med vapen till krigszon – första gången sedan andra världskriget

Sverige skickar pansarskott och försvarsmateriel till Ukraina i kriget mot Ryssland. Det är första gången sedan andra världskriget som Sverige skickar militärt materiel till ett land i krig. Finland bidrar med militära skyddsredskap.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson under söndagens pressträff på Rosenbad gällande säkerhetsläget i Europa.
HBL-TT
27.02.2022 20:53 UPPDATERAD 27.02.2022 22:44
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (Socialdemokraterna) konstaterar på en pressträff på söndagskvällen att det är första gången som Sverige skickar vapen till konfliktzoner sedan Finland anfölls av Sovjetunionen 1939.
– Min första och sista fråga som statsminister är vad som bäst tjänar Sverige och svenska folkets säkerhet. Min slutsats är att vår säkerhet bäst tjänar på att vi nu stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland, säger Andersson.
– Europa och även Sverige befinner sig i en exceptionell situation, då behöver man också fatta exceptionella beslut.
Regeringens föreslår att donera 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 Pansarskott 86.
– Kampen som Ukraina genomför för fred, frihet och demokrati är också kopplade till de förutsättningar som gäller för det demokratiska Europa. Så det här ingår som en tanke också av svenska intressen. Ukrainas kamp är också vår kamp, säger försvarsminister Peter Hultqvist (Socialdemokraterna) på pressträffen.
Högst upp på Ukrainas önskelista till Sverige fanns enligt Aftonbladet 2 000 pansarvärnsvapen av typen Robot 57. Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk ska också ha nämnt just det vapnet vid sitt möte med riksdagens försvarsutskott i torsdags, enligt uppgift till TT.
Men Sverige skickar i stället ett vapensystem av äldre typ.
– Det här är en avvägning som vi gör utifrån de samlade resurser vi har i svensk försvarsmakt. De har efterfrågat vapensystem som kan slå just emot pansarvagnar och stridsfordon, det här är ett sådant system, säger Hultqvist.

Pansarskott 86

Närpansarvärnsvapen som är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics.
Vapnet väger 6,7 kg och mäter 102 centimeter på längden och kan användas en gång innan det kasseras. Kan träffa mål på som mest 400 meter.
Internationell beteckning är Bofors AT-4.
Sprängkraften är inte fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar, men kan förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar.
En senare version av vapnet (BU) kan avfyras inifrån byggnader.
Källa: Svenska försvarsmakten
– Det är dessutom ett enklare system som är enklare att hantera. Det kräver ingen utbildning och kan hanteras av en soldat. Så det här är också ett bra system som vi skickar som kommer att ha effekt, säger han.

Finland hjälper med utrustning

Även Finland ökar sitt bistånd till Ukraina och bistår landet med militära skyddsredskap.
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) sade under en kort presskonferens på söndagen att paketet som man nu kommit överens om innehåller 2 000 skottsäkra västar och 2 000 hjälmar.
Dessutom skickar Finland 100 bårar och utrustning för två förstahjälpstationer till Ukraina.
Statsrådet har också beviljat Estland tillstånd att överlåta till Ukraina de haubitsar och skjutförnödenheter som Estland köpt av Finland.
Finland stöder enligt Kaikkonen också förslaget om att använda den europeiska fredsfonden för att stödja Ukraina med vapen.
– Stödet skulle också innefatta så kallat "hårt materiel" [vapen] och som jag förstår det är det första gången, sade Kaikkonen.
Finland kommer dessutom att skicka humanitär och materiell hjälp till Ukraina i början av nästa vecka. I den hjälpen ingår tält och skyddsutrustning för sjukvården.
Inrikesministeriet planerar också ett större paket kring humanitärt stöd till Ukraina.

Första gången för Danmark

Danmark är redo att sända 2 700 pansarvapen till Ukraina, meddelar den danska statsministern Mette Frederiksen på en pressträff på söndagskvällen, rapporterar NTB.
Det är första gången som Danmark sänder vapen till ett land i krig.

ANDRA LÄSER