Stjäl grannen fisken ur sumpen? Badar främlingar i din bastu? Berätta för oss om det galnaste du upptäckt på viltkameran!

Allt fler sommarstugor är utrustade med viltkameror på tomten året om. Förutom djur och natur kan också grannar fastna på kameran. Berätta gärna för oss om vad du fångat på viltkameran i formuläret nedan.

Många gör överraskande fynd när de vittjar viltkameran under sommarsäsongen.
Viltkameror har blivit bättre, billigare och populärare. Men den som inte kollar upp reglerna innan kameran riggas upp riskerar lätt att begå brott.
Först av allt ska du ha tillstånd av markägare att sätta upp en kamera. Men även om du äger marken får du inte montera upp hur som helst eller sprida bilderna.
Om du har en viltkamera mitt i skogen och en människa ändå råkar fastna på bilden ska du radera bilden på de enheter som där den sparats, hur rolig eller intressant bilden än är. Om du sprider bilden utan tillstånd av den fotograferade kan du göra dig skyldig till brott, säger Teemu Simenius på Jägarförbundet.
Ett exempel på det här är ett fall var när bärplockare filmades när de tog morötter från en utfodringsplats och kameraägaren har publicerat bilden på nätet, säger Simenius.

Polistips: var väldigt noggrann

Viltkamerorna används inte bara för att spana in vilda djur. Under de senaste åren har många också använt dem som övervakningskameror på till exempel sommarstugan eller båten.
När till exempel en gård, byggnad eller något liknande kameraövervakas vore det bra att meddela eventuella besökare om att platsen är kameraövervakad med skyltar.
– Till exempel postiljonen, hantverkaren eller gäster borde kunna veta om de filmas, säger Simenius.
I skogen behövs nödvändigtvis inte skyltar, men också då är det artigt att sätta upp en skylt på ställen där man kan anta att det eventuellt rör sig någon, säger Simenius.
Kommissarie Markus Ramstedt vid Västra Nylands polisinrättning säger att viltkamerorna lämpar sig bra för övervakning, men att man ska vara mycket noga med att enbart övervaka sin egen tomt.
– Var och en har rätt att övervaka sitt eget hus och sin egen gård. Men man ska vara väldigt, väldigt noggrann med vad som syns på kameran. Till exempel grannens gård eller allmän väg får i regel inte övervakas, säger Ramstedt.
Om man gör det kan man göra sig skyldig till olovlig observation, och också försök till olovlig observation är straffbart. I praktiken betyder det att det räcker att du riggar upp en kamera som är riktad mot till exempel grannen för att du ska kunna göra dig skyldig till brott, säger Ramstedt.
Straffskalan för försök till olaglig observation går från böter till sex månader fängelse. Om man dessutom sprider materialet som registrerats av kameran, kan det till exempel vara frågan om spridning av information som kränker privatlivet.
Du kan också skicka ditt vildaste viltkameraminne till HBL på adressen nyheter@hbl.fi.

ANDRA LÄSER