17 döda i båtolycka i USA – "Jag har förlorat alla mina barn"

Andra fordon av samma typ som det förolyckade, hos företaget Ride the Ducks i Branson, Missouri. Bild: TT-AP/Charlie Riedel

Av de 17 som omkom när ett amfibiefordon för turister kapsejsade i amerikanska Missouri var nio från samma släkt, uppger myndigheterna. Bara en kvinna och en tonårspojke överlevde ur ett familjesällskap om elva personer, enligt delstatens guvernör.

Totalt 17 människor miste livet när en amfibiefarkost för turister kapsejsade nära Branson i delstaten Missouri i mellersta USA.

Tia Coleman berättar för tv-kanalen Fox 59 att bara hon och en syskonson klarade sig.

– Jag har förlorat alla mina barn, jag förlorade min make, min svärmor och svärfar, min onkel, min svägerska – hon var min syster – och en syskonson. Jag klarade mig, men det är verkligen tungt, säger Coleman i sjukhussängen.

Hon berättar att farkostens kapten i ett skede av olyckan avrådde passagerarna från att ta fram flytvästarna.

De 17 personer som omkom var mellan ett och 70 år gamla och kom från sex olika stater i USA, enligt myndigheterna. Bland de 14 överlevande ska sju ha skadats, enligt Missouris guvernör Mike Parson. De vårdas på sjukhus, varav två befinner sig i ett kritiskt tillstånd.

– Räddningsarbetarna lyckades förhindra en ännu värre tragedi, då folk skyndade sig att hjälpa till under extremt farliga omständigheter, säger Parson i ett uttalande.

Barn ombord

Sammanlagt 31 passagerare, bland dem barn, fanns ombord på båten.

Räddningstjänsten larmades till platsen omkring klockan sju på torsdagskvällen lokal tid (två på fredagsmorgonen svensk tid), sedan ett åskväder dragit in över området. Ett filmklipp inspelat av ett ögonvittne som befann sig på stranden visar två båtar guppande fram och tillbaka på de höga vågorna.

Drygt ett halvt dygn efter haveriet uppgav ortens sheriff för radion att alla de saknade hade hittats, och att olyckan därmed krävt 17 liv.

Plötslig storm

Jim Pattison på Ripley Entertainment som driver verksamheten "Ride the ducks" säger att stormens styrka var oväntad, men att båten inte skulle ha varit i sjön.

– Den borde inte ha varit i vattnet om det som nu har inträffat kunde inträffa, säger han till det amerikanska tv-programmet CBS This morning.

Den konstgjorda sjön Table Rock där olyckan inträffade är ett populärt turistmål i södra Missouri.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning