17-årig palestinier död efter gränsprotest

Palestinier i Gaza möts av tårgas när de demonstrerar vid gränsen mot Israel för rätten att återvända till områden de tvingades lämna under kriget 1948. Bilden är från i fredags.Bild: TT-AP/Khalil Hamra

En 17-årig palestinsk pojke har avlidit på sjukhus sedan han sköts av israeliska prickskyttar under en gränsprotest i slutet av mars, enligt myndigheterna i Gaza. Därmed har minst 160 palestinier och en israelisk soldat dödats sedan demonstrationerna inleddes i slutet av mars.

Protesterna kulminerar på fredagar. Den senaste fredagen samlades cirka 8 000 palestinier vid stängslet, enligt israeliska militären. Demonstranterna kräver att palestinier ska kunna återvända till områden som de eller deras familjer tvingades lämna under kriget i samband med att Israel bildades 1948.

Palestinierna har försökt skada gränsstängslet och även, via bland annat små luftballonger och drakar, startat mark- och buskbränder på den israeliska sidan.

De omkring två miljoner invånarna i Gaza lever sedan ungefär tio år under en israelisk blockad.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00