Svensk expedition i Djatlovs fotspår – exakt 60 år efter ödesnatten

I slutet av januari 2019 genomförde svenskarna Richard Holmgren och Andreas Liljegren en ny expedition i Djatlovs spår, 60 år efter katastrofen. De har en egen teori om vad som hände i Uralbergen, som Richard Holmgren beskriver för HBL:s Anna-Lena Laurén.

I Djatlovs fotspår. Richard Holmgren, Andreas Liljegren, Jekaterina Zimina, Artem Domogirov och Konstantin Keller skidade samma rutt sextio år senare.
– Jag är arkeolog och det ligger ju i den arkeologiska ådran att när konstiga saker sker försöker man förstå det i rationella termer. Vi hade ungefär samma utrustning som Djatlovexpedtionen, men vi var färre så därför drog vi utrustningen i kälkar i stället för att bära den i ryggsäckar. Ändå lyckades vi inte hålla jämna steg med Djatlovexpeditionen – medlemmarna i den var verkligen extremt vältränade. Det framgår inte riktigt av deras dagböcker hur jobbigt det blev, men den sista dagen gjorde de en krävande stigning från Auspija-floden upp till Djatlovpasset. De måste ha varit svettiga och trötta när de kom fram.

ANDRA LÄSER