Folkhälsan gick förbi de privata vårdjättarna

Folkhälsans äldreboenden placerade sig i topp när Helsingfors konkurrenssatte delar av sin äldreomsorg.

29.09.2016 04:51 UPPDATERAD 29.09.2016 08:49
Helsingfors socialnämnd beslöt i tisdags i vilken ordning staden ska köpa platser på äldreboenden av utomstående företag och organisationer. Folkhälsans fyra äldreboenden, Silviahemmet, Blomsterfonden, Brummerska Hemmet och Seniorhemmet, toppar listan.
– Folkhälsan har en betydande verksamhet i Helsingfors och upphandlingen är jätteviktig för oss. Det handlar trots allt om 130 vårdplatser och en personal på över 100 personer, säger Gun Eklund, vd för Folkhälsan Välfärd.
Enligt Eklund har upphandlingen ett värde på kring 30 miljoner euro.
Helsingfors stad har inget eget svenskspråkigt serviceboende, utan köper alla platser at utomstående aktörer. Systemet fungerar så att staden i första hand köper vårdhemsplatser av de aktörer som placerat sig i topp. Priset är det viktigaste kriteriet i stadens ranking, men serviceproducenterna kan få tilläggspoäng om man arrangerar aktiviteter, sociokulturellt vårdarbete eller rehabiliterande verksamhet.

Nya regler minskar taktikspel

I årets upphandling är Attendo, som äger Hedvig Sofiahemmet, den enda privata vårdjätten som platsar på listan av serviceproducenter för dygnet runt-boende för svenskspråkiga. Under den senaste upphandlingen år 2012 slog stora kommersiella vårdjättar ut de små äldreboendena. Då platsade bland annat Coronaria, Mainio Vire och Mediverkko (numera en del av Mehiläinen) högt på listan.
Upphandlingen fick mycket kritik för att det var möjligt att bedriva taktikspel genom att uppge att enhetens administrationskostnader var noll. Ett problem under den senaste konkurrensutsättningen var också att företag lämnade anbud med planer som aldrig blev verklighet. År 2012 levererade till exempel det vårdbolag som rankades högst aldrig den nya enhet de lovat. Den här gången gav staden avslag till bolag som lämnade anbud om enheter som det ännu inte fanns någon konkret plan för.
– Nu fodrar staden att man faktiskt kan hålla det man lovar, vilket verkar ha rensat bort aktörer som lämnar anbud utan att kunna fullfölja sina planer, säger Eklund.
Ramavtalet som nu ingås gäller till år 2020.
– För oss var det viktigt att ha ett avtal för den här perioden också eftersom situationen ändras efter det. Vi tror att den valfrihet som social- och hälsovårdsreformen leder till betyder att människor kommer att välja att bo hos oss, säger Eklund.

ANDRA LÄSER