Sexismen och gubbsjukan fortsätter styra då beachhandbollen får nya klädregler

Människokroppen är fantastisk och kan stå för makalösa prestationer. Varför inte låta dessa prestationer vara i fokus inom idrotten i stället för att försöka framhäva kroppars kurvor och former utifrån västerländska skönhetsideal? Är det inte själva idrottsutövandet och de fantastiska prestationerna som är de viktiga – inte hur sexig en idrottare ser ut då hen utövar sin sport?

Den här klädseln resulterade i böter för det norska landslaget i beachhandboll i sommarens EM.
KommentarFilip Saxén
12.10.2021 17:41 UPPDATERAD 12.10.2021 18:34
"Hur tänkte man här?". Det var nog många som slogs av den tanken då internationella handbollförbundet IHF i helgen beslutade om de nya klädreglerna som träder i kraft i beachhandbollen vid årsskiftet.
Efter sommarens och hösten skarpa och befogade kritik mot de sexistiska klädreglerna som gjort att kvinnornas klädsel varit betydligt mer utseendefixerad än funktionell kändes det som en självklarhet att IHF skulle åtgärda problemet och se till att funktionalitet, jämlikhet och jämställdhet stått i fokus då de nya reglerna skapades.
Men i stället för att skapa regler där mäns och kvinnors klädsel ser lika ut valde IHF att fortfarande år 2021 låta sexismen och gubbsjukan styra sin verksamhet.

ANDRA LÄSER