Klitsjko: Värmen i hela Kiev återställd

Värmen i Ukrainas huvudstad Kiev är helt återställd efter de senaste ryska attackerna, uppger borgmästare Vitalij Klitsjko.

Flera städer i Ukraina har varit strömlösa efter omfattande ryska robotanfall på fredagen. Arkivbild.
18.12.2022 18:09
”Alla källor till värmeförsörjning fungerar normalt”, skriver han på meddelandetjänsten Telegram.
Det var minusgrader i Kiev på söndagsmorgonen, och temperaturen väntas sjunka till sex minusgrader till kvällen, rapporterar The Guardian.
Närmare sex miljoner ukrainare som varit strömlösa efter ryska robotattacker fick elen tillbaka på lördagen. Det sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal sent på lördagen.

Döda och skadade

Enligt Zelenskyj drabbades 14 regioner, utöver huvudstaden Kiev, av ström- och vattenavbrott till följd av de omfattande robotanfallen mot infrastruktur på fredagen.
Han sade också att det fortfarande återstår mycket arbete innan elen är tillbaka överallt.
Ryska styrkor har under söndagen beskjutit centrala Cherson i södra Ukraina. Tre personer skadades i attackerna, enligt Kyrylo Tymosjenko vid den ukrainska presidentstaben, skriver AFP.
Den ryska regionen Belgorods guvernör Vjatsjeslav Gladkov uppger att en person har dödats och åtta skadats av ukrainsk beskjutning mot regionen, som i söder gränsar till Ukraina.

Möte i Riga

Under måndagen planeras ett möte för ledare för nio länder i norra Europa, uppger Zelenskyj. Där ska Finland delta tillsammans med Estland, Sverige, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Storbritannien, sade presidenten i sitt tal.
Det är ledare för länderna inom den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF) som möts i Lettlands huvudstad Riga. Mötets huvudfokus ligger på samarbete länderna emellan för att ge Ukraina fortsatt stöd i kriget, samt åtgärder för att höja den regionala säkerheten, enligt Lettlands regering.
Två tidigare möten med snabbinsatsstyrkan, efter Rysslands invasion av Ukraina, har hållits digitalt.

ANDRA LÄSER