Basebollen släpper in sin svarta historia

Etthundra år efter det att de bästa svarta basebollspelarna tvingades skapa sin egen liga i det segregerade USA släpps spelarna i de så kallade Negro Leagues in i MLB:s finrum.– Det här är riktigt bra, säger legendaren Willie Mays, som spelade i Negro Leagues.

Kansas City Monarchs Leroy Satchel Paige värmer upp inför en match mot New York Cuban Stars i Negro League 1942.

Den nordamerikanska proffsligan i baseboll, MLB, kommer från och med nu att räkna alla matcher som under 29 år spelades i vad som hette Negro Leagues som om de spelats inom MLB:s paraply.

Det innebär att samtliga spelare som spelade i ligorna räknas som officiella proffsidrottare och att alla matcher nu räknas in i den officiella MLB-statistiken.

– Vi är tacksamma för att nu kunna räkna spelarna i Negro Leagues där de hör hemma, som MLB-spelare som ingår i våra officiella historiska rullor, säger MLB:s kommissionär Rob Manfred till ligans hemsida.

– Alla vi som älskar baseboll har länge vetat att Negro Leagues fick fram många av vår sports bästa spelare, var nyskapande och firade stora triumfer med sociala orättvisor som fond.

"Ett erkännande"

De "orättvisor" som Manford talar om var i klarspråk den rasism i USA som gjorde att svarta spelare inte fick delta på nationalsportens största arenor – via regler, segregeringslagar eller på grund av diskriminering från lagledare och publik. Därför samlades de bästa svarta spelarna från 1920 i sju olika Negro Leagues.

Inte förrän Jackie Robinson gjorde debut för Brooklyn Dodgers den 15 april 1947 spelade en svart spelare i MLB.

– Det här är riktigt bra, säger legendaren Willie Mays till San Francisco Chronicle.

– Det ger ett erkännande för killarna som spelade då, och jag pratar om många bra basebollspelare. De fick aldrig vara en del av ligan, säger Mays, som spelade i Negro Leagues Birmingham Black Barons innan han 1951 gick till MLB och dåvarande New York Giants. Han blev senare två gånger MVP och togs 1999 ut "Århundratets lag".

Statistiken ska korrigeras

Spelare och statistik från andra basebolligor som fanns under sportens tidiga år, före MLB eller parallellt med ligan, blev redan 1968 en del av MLB-familjen, men då fanns det inte plats för Negro Leagues.

– Då var det inga stora protester. Det var som i Ralph Ellisons roman "Osynlig man", det var inte ens ett problem som någon såg. Det var ingen som protesterade för det var ingen som ens tog upp frågan, säger John Thorn, som är MLB:s officielle statistikchef.

Men när ligorna nu firar 100 år välkomnas de. I augusti spelade samtliga lag i ligan med ett speciellt emblem för att hylla ligorna, och nu är spelarna officiellt alltså en del av MLB:s historia.

– Mer än 3 400 spelare, varav få ännu lever, och deras familjer, kan nu säga att de har varit MLB-spelare. Det finns ingen skillnad, de var alla med i de stora ligorna, säger Thorn som nu ska se till att all statistik blir korrekt. Enligt mlb.com kan det bland annat innebära att legendaren Babe Ruth puttas bort från topplistan över alla tiders bästa träffprocent.

ANDRA LÄSER