Är Finlands medaljmål realistiskt? "Det blir bråttom"

EM-guld och EM-silver i simning, tre EM-medaljer i friidrott, en historisk EM-medalj i badminton, EM-brons i skytte – men trots den framgångsrika våren har Finland bara tre realistiska medaljhopp i OS i Tokyo.– Konkurrensen är bara stenhård, säger toppidrottschefen Mika Lehtimäki.

Fanny Teijonsalo klarade OS-kvalgränsen i 50 m frisim i helgen.
31.05.2021 16:15 UPPDATERAD 31.05.2021 19:37
I sin färska prognos räknar toppidrottsenheten vid Olympiska kommittén med att Finland har tre idrottare med topp 3-potential i OS i Tokyo. Ytterligare fyra idrottsutövare har topp 8-potential. Medaljprognosen är bister: 1,15 medaljer. I Rio de Janeiro 2016 tog Finland en medalj. I London 2012 var Finlands saldo tre medaljer.
De tre stora medaljhoppen i OS i Tokyo är Satu Mäkelä-Nummela i trapskytte, Mira Potkonen i boxning, och Lizzie Armanto i skateboard. Av dem är det bara Mäkelä-Nummela, OS-vinnare 2008, som redan är klar för OS i Tokyo. Potkonen ligger dock etta i rankingen i sin viktkategori inför den sista kvalturneringen i Paris i juni. Armanto, som drabbades av en svår lårbensfraktur förra året, ligger också bra till i rankingen, men hennes form är osäker.
– Det blir bråttom för henne. Hon kommer att behöva de två månader som kvarstår till OS. Det är också en idrottsgren som utvecklas snabbt i världen. Beskrivande att en tolvåring (Misugo Okamoto) vann i OS-kvalet, säger toppidrottschefen Mika Lehtimäki.

ANDRA LÄSER