Kapstaden stänger av vattnet i april – "Paniken har slagit till"

Kapstaden kan härmed gå till historien som den första miljonstaden i världen där vattnet tar slut. Nu tar staden i med hårdhandskarna för att ta ner vattenförbrukningen – den 12 april stänger man av vattnet för invånarna.

Folk samlar vatten från rör från en grundvattenskälla lite utanför Kapstadens centrum.
Staden har efter den två år långa torkan försökt begränsa invånarnas vattenanvändning till 87 liter per dag men från och med februari justeras gränsen till 50 liter per invånare per dag.
– Det är ganska otroligt att en majoritet av invånarna inte verkar bry sig och skickar oss alla med huvudet före mot Day Zero, säger stadens borgmästare Patricia de Lille till The Independent.
Day Zero är dagen när staden stänger vattenkranarna. Datumet var tidigare satt till den 21 april, men har nu tidigarelagts till den 12 april. Då får invånarna nöja sig med att hämta sitt vatten från olika vattenpunkter som staden erbjuder, eller köpa det i butiken.
– Jag tror att folk gör sitt bästa för att spara på vattnet, säger Paula Hornamo.
Hornamo kommer från Esbo och har bott i Kapstaden i 22 år. Staden har nu bland annat sänkt vattentrycket, och förbjudit bland annat biltvätt samt att fylla upp simbassänger. För privatpersoner gäller det att kontrollera sin förbrukning på egen hand, men om staden har upptäckt ett visst område där vattenkonsumtionen varit särskilt hög så har man låtit installera vattenanordningar som begränsar användningen och som konsumenterna själva fått betala, säger Paula Hornamo.
– På restauranger eller gymmet så kan man komma in på wc:n efter fyra eller fem personer som inte har spolat efter sig för att spara på vattnet. Man avråds från att duscha i längre än två minuter, köerna till källorna är långa, och femlitersvattenkaggarna är slut i alla butiker. Paniken har nog slagit till, kan man säga.
Sjukhusen kommer även i fortsättningen få använda vatten, och de flesta skolorna har sina egna vattenkällor – men restaurangerna kommer få lida, tror Hornamo.
En vanlig finländares vattenanvändning per dag är cirka 150 liter. Folk har nu börjat förbereda sig för restriktionerna, och den svarta marknaden drar också nytta utav situationen.
– Det ser nog mycket illa ut. Jag hoppas verkligen att vattnet inte tar slut, i en stad med fyra miljoner invånare som denna kan det leda till både det ena och det femte.

ANDRA LÄSER