Krisen har blottat många svagheter

Kommer historiens gudinna att störta oss baklänges in i framtiden, drivna av den malström som våra egna krav på ständiga framsteg skapar?

Vi går baklänges mot framtiden, och vi har inga ögon i nacken. Det har de senaste månaderna bekräftat. Om vi försöker vända oss om bekräftas den grekiske poeten Pindaros ord: Blind är tanken, som vi framåt riktar, mot vår förmodan hända otaliga ting.
Enda vägledningen är att se bakåt.
I en kolumn för 20 år sedan skrev jag: "Åren 1952–1973 var en period av fenomenal tillväxt i världen. Både i utvecklade länder och i tredje världen var den ekonomiska tillväxten per capita omkring tre gånger snabbare än den hade varit åren 1700–1881 i Storbritannien. Den var också tre gånger högre än i USA från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet.”
Vesa Vihriäläs fyra visa män utesluter inte att vi är på väg bakåt till liknande tider. Var gömmer sig de ideologer, politiker och filosofer som berättar hur världen och vårt eget samhälle då skall se ut. I vilken sorts värld kommer våra barnbarn att leva?
Förr eller senare måste vi ställa dessa frågor. År 1945 såg vi ruinerna av två världskrig och en depression bakom oss. Ur dem steg fågel Fenix upp. Corona har blottat många svagheter i vårt bygge.
Kommer historiens gudinna att störta oss baklänges in i framtiden, drivna av den malström som våra egna krav på ständiga framsteg skapar? Våra möjligheter att påverka bygget är inte stora. Den som tror på en konsekvent, dialektiskt förnuftig och rationellt försvarbar process tyr sig till hoppet.
För dem gäller det att övertyga oss andra.

Per-Erik Lönnfors,

Helsingfors

ANDRA LÄSER