Prinsessan Dianas söner hedrar sin döda mamma – födelsedagen firas med statyavtäckning

Prins William och prins Harry har återförenats i London, men stämningen mellan dem lär fortfarande vara kylig. På torsdag skulle deras mamma, prinsessan Diana, ha fyllt 60 år.

19 augusti 1995.
"Prata med varandra", var ett råd prinsessan Diana brukade ge sina söner, prinsarna William och Harry.
Prinsarna har varit dåliga på att följa rådet alltsedan bråket mellan dem bröt ut för några år sedan. Missämjan kulminerade i att prins Harry och hans hustru, hertiginnan Meghan, lämnade London och de kungliga plikterna för ett privatliv som kommersiella aktörer i Kalifornien.
Bröderna träffades i samband med begravningen av sin farfar, prins Philip, i april och sågs då småprata med varandra under promenaden från begravningsceremonin till lunchen i slottet Windsor. När de nu åter ses lär relationen inte ha blivit varmare. Brittiska hovexperter tror inte att en försoning mellan bröderna är i sikte, åtminstone inte än, och anser att en förutsättning för att de åter ska bli sams är att prins Harry ber sin äldre bror om ursäkt.
Prinsessan Diana avgudade sina söner. Här är trion på Niagarafallen. Prins Harry är sju år och prins William är nio år.
Juldagen 1994.

Staty på favoritplatsen

Prins William och prins Harry kommer att hålla varsitt tal under torsdagens statyavtäckning. Hertiginnorna Catherine och Meghan är inte på plats. Hertiginnan Catherine uteblir på grund av coronarestriktioner och hertiginnan Meghan har stannat hemma i Kalifornien tillsammans med barnen – tvåårige Archie och nyfödda Lilibet.
Prins Charles, pappa till William och Harry, deltar inte heller i ceremonin. Däremot närvar delar av Dianas familj samt skulptören Ian Rank-Broadley.
Statyn föreställande prinsessan Diana ska placeras på hennes favoritplats, Sunken Garden, i anslutning till Kensington Palace där Diana bodde.
I samband med tjugoårsminnet av Dianas död 2017 förvandlades platsen till en minnesplats där hennes favoritblommor – vita rosor, förgätmigej, vita liljor, narcisser och tulpaner prunkar. Enligt ett pressmeddelande hoppas bröderna på att de som besöker minnesplatsen ska hedra Diana och minnas hennes arbete och det arv hon efterlämnade.
Prinsessan Diana var 36 år när hon avled i en bilkrasch i Paris 1997. Initiativet till statyn har tagits av hennes söner.
Minerna var sammanbitna när prins William och prins Harry återförenades på sin farfars, prins Philips, begravning i april.
ANDRA LÄSER