Krögarna andas optimism: "Det bubblar under ytan"

Krögarna i huvudstadsregionen är optimistiska inför hösten och vintern. Allt fler kunder har hittat tillbaka till restaurangerna. – Veckosluten är fullbokade hos oss, säger Noho Partners vd Aku Vikström.

Krögarna medger att det senare i vinter kan bli svårt att hitta förstärkningar till personalstyrkan.
24.09.2021 08:00 UPPDATERAD 24.09.2021 08:24
Chefen för HOK-Elantos restaurangverksamhet, Henriikka Puolanne, är förväntansfull inför hösten och vintern.
– Det bubblar under ytan. Vi ser att det finns ett behov hos kunderna att äta och dricka. Det har märkts när utskänkningen förlängdes med en timme. Nu hoppas vi att restriktionerna är över i november eller december, säger Puolanne.
Hon får medhåll av Aku Vikström, som är vd för Noho Partners, som driver restauranger som Elite, Savoy och Farouge.
– Kunderna har återvänt och speciellt på veckosluten är restaurangerna fullbokade. Handeln med företag är ännu rätt försiktig. Vi befinner oss i ett brytningsskede, säger Vikström.
Månaderna inför jul har av tradition varit en högsäsong för restaurangbranschen. Enligt Puolanne hänger mycket av årets säsong på hur snabbt restriktionerna hävs och vilka rekommendationer som finns för distansarbete.
– När vaccinationsgraden når 80 procent tror vi att antalet reservationer ökar. Jag tror att företagen avvaktar inför julsäsongen och hur man återvänder tillbaka till kontoren. Det är många saker som spelar in hur resten av året ser ut.
Hos Noho Partners ser läget bra ut med tanke på julsäsongen.
– Om restriktionerna upphävs i mitten av oktober så ser det mycket bra ut inför starten. Intresset finns, säger Vikström.
Aku Vikström tror att flera nya restauranger grundas i Helsingfors inom en snar framtid.

Rekryteringsbekymmer

Antto Melasniemi, som basar för Ateljé Finne och Puttes Pizza, ser positivt på hösten och julsäsongen.
– Det ser mycket bra ut. Det är alldeles klart att kunderna har ett behov av att dricka och äta på restaurang. Det har jag märkt de senaste veckorna. Jag är mycket optimistisk inför hösten och vintern.
Melasniemi har inte haft större bekymmer med att rekrytera personal till sina restauranger, även om han också medger att det råder brist på kunnig restaurangpersonal i huvudstadsregionen.
– Om du känner någon är det bara att höra av sig direkt till mig. Det finns ett konstant behov av personal. Det här är en snabb bransch där personal ofta byter arbetsgivare.
I början av pandemin flyttade 800 arbetstagare i krogbranschen hos HOK-Elanto till koncernens andra funktioner, som till exempel dagligvaruhandeln.
– Drygt 15 procent har stannat kvar permanent i dagligvaruhandeln. När restriktionerna hävs så behöver vi mer arbetskraft. Vi har inlett rekryteringen. Det kommer också att bli intressant att se var det i framtiden geografiskt lönar sig att öppna nya restauranger, säger Puolanne.
Aku Vikström beskriver rekryteringsläget som tufft.
– Vi har klarat oss bra, men inför julsäsongen är vi i behov av förstärkningar. Vi har rekryteringar på gång.
Vikström tror att när restriktionerna lättas så öppnas också nya restauranger.
– Det här är en bransch där tröskeln är låg. Vi kommer att uppleva en renässans när coronan är över. Nya koncept är på gång och det märks i Helsingfors, säger Vikström.
Antto Melasniemi tror att det finns ett stort behov hos kunderna för att dricka och äta.
Ateljé Finne öppnade på Arkadiagatan för tre veckor sedan efter en ettårig totalrenovering i husbolaget.
– Vi höll stängt längre än planerat. Det fanns planer på att öppna i ett tidigare skede, men byggnadstillsynen satte stopp och det rådde förbud att använda lokalen. Det är klart att vi hade haft öppet trots begränsningar, men å andra sidan var renoveringen läglig för oss under pandemin och tiden för de striktare begränsningarna, säger Antto Melasniemi.
Han vill inte rikta kritik mot myndigheternas restriktioner.
– Jag anser att pandemin har varit ett så mångbottnat problem. Jag förstår att läget har varit svårt. Det är viktigt att kunna öppna krogar så snabbt som möjligt, säger Melasniemi.

ANDRA LÄSER