Åbo Akademi portar debatt om jämställdhet ur mansperspektiv

Åbo Akademis ledningsgrupp har beslutat att avstyra den planerade jämställdhetsdebatten sedan den väckt protester inom akademin, meddelar Åbo Akademi på sin hemsida.

HBL
05.11.2018 18:24 UPPDATERAD 05.11.2018 19:20
En planerad debatt om jämställdhet ur mansperspektiv får lov att flytta på sig från Åbo Akademis lokaler, sedan anställda och studerande vid akademin skrivit på ett upprop mot debatten. Evenemanget "Jämställdhet ur mansperspektiv – en provocerande självklarhet" arrangeras av Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi, som bjudit in den kontroversielle debattören Alexander Bard. Han har gjort sig känd för kränkande uttalanden och bland annat ifrågasatt trovärdigheten hos de kvinnor som vittnat om övergrepp i samband med metoo.
Efter att ha fått mer information om innehållet i programmet har Åbo Akademis rektor Mikko Hupa tillsammans med ledningsgruppen beslutat att det inte får ordnas i akademins utrymmen, heter det i ett meddelande på Åbo Akademis hemsida. Ledningsgruppen anser att seminariets program bygger på element som kan relateras till kränkande uttalanden och osakligt beteende.
– Åbo Akademis jämställdhetsprogram betonar vikten av att säkra jämställdhet för alla individer, det handlar om trygghet och välmående hos både personal och studerande. För det behövs först och främst en dialog som förs på ett sakligt och vetenskapligt kritiskt sätt, säger Hupa.
Enligt Johan Nyman, som representerar arrangörsföreningen, kommer debatten nu att hållas någon annanstans i Åbo.
– Det är bra att saken har diskuterats på högsta nivå, det var viktigt att få det prövat och nu har beslutet kommit. Vi har varit beredda på att det kunde gå så här. Det hindrar inte evenemanget i sig, men det blir inte i Åbo Akademis utrymmen, säger Nyman till Svenska Yle.
Svenska Yle är medarrangör för debatten, som ska ingå i programmet Slaget efter tolv. Hasse Sundquist som är producent för programmet säger till Svenska Yle att han är lite överraskad över Åbo Akademis beslut. Arrangörerna söker nu andra lokaler och utreder möjligheten till fler gäster.
– Vi tycker att debatten är viktig och att den är en del av ett större fenomen. Många unga män känner sig vilsna i dagens samhälle och behöver få en röst. Det här är problem som vi vill öppna och diskutera.
Sundquist och Nyman betonar att avsikten inte är att kränka någon utan att ordna en debatt om jämställdhet ur männens perspektiv på den internationella mansdagen den 19 november.
Artikeln har uppdaterats.