Tapio Lehtinen har räddats – han är ombord på ett lastfartyg

Medtävlaren Kirsten Neuschäfer underrättades på fredagen om Tapio Lehtinens sjönöd. Sydafrikanen var den närmaste båten och lade kurs mot Lehtinen och anlände för att undsätta den nödställde på lördagsmorgonen. Nu meddelar Golden Globe Race att Lehtinen är upplockad. 

Tapio Lehtinen och hans segelbåt Asteria, bilden från den 4 september 2022.
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
19.11.2022 08:06 UPPDATERAD 19.11.2022 15:39
På fredagen den 18 november meddelade arrangörerna för seglingstävlingen Golden Globe Race att den finländska seglaren Tapio Lehtinens båt hade förlist.
Klockan 10.05 (finsk tid) mottog tävlingsledningen meddelandet: Tapio Lehtinen har räddats av sin medtävlare Kirsten Neuschäfer. Den sydafrikanska seglaren plockade upp Lehtinen och förde honom till lastfartyget Darya Gayatri, som är på väg mot Asien.
Den goda nyheten delgavs på Facebook, där det även framgår att han är i god form. Neuschäfer fortsätter tävlingsseglingen.

Neuschäfer insatts under morgonen

Tävlingsledningen för Golden Globe Race skrev strax innan klockan 8 på lördagsmorgonen att hjälp har nått den finländska seglaren Tapio Lehtinen.
Klockan 07.09 meddelade Lehtinen att han talat med en medtävlare, sydafrikanen Kirsten Neuschäfer. Ett par minuter senare, klockan 07.22 rapporterade Lehtinen att han siktat Neuschäfer.
Väderförhållandena var förhållandevis goda. Vindstyrkan är 4 på Beauforts skala, vilket motsvarar 5,5 till 7,9 sekundmeter och våghöjden är ungefär tre meter.
Tävlingsarrangören meddelar via ett inlägg på Facebook, strax innan klockan 09.00 på lördagsmorgonen, att Neuschäfer har talat med dem och bekräftat kontakten med Lehtinen.
När hon nådde den nödställda kunde hon inte lokalisera hans livflotte bland vågorna, trots att Lehtinen såg hennes båt Minnehaha.
Situationen försvårades ytterligare av att Lehtinens inte kunde motta signal med sin VHF radio, endast skicka. I praktiken betydde det att Lehtinen kunde tala med Neuschäfer medan hon endast kunde lyssna.
Tävlingsledningen koordinerade och kunde guida Neuschäfer till Lehtinens exakta plats.

Detta har hänt 

Seglingstävlingens rutt går runt Godahoppsudden i östlig riktning och Lehtinen led sjönöd cirka 450 sjömil sydost om Port Elizabeth i Sydafrika.
Enligt uppgifter från Lehtinen hade båten, Asteria, börjat ta in vatten och sjönk med aktern först. Han skickade nödsignalen klockan 08.54 (finsk tid) på fredagsmorgonen.
Händelseförloppet var snabbt, men Lehtinen lyckades rädda sig till sin livflotte.
Under natten har Lehtinen skickat flera meddelanden. Hans meddelanden är korta, något fragmenterade och skrivna med stora bokstäver, något som kan förklaras av att han inte fick med sina läsglasögon när båten förliste.
Klockan 04.00 skrev han: ”En stillsam natt under stjärnorna, som att ligga i en krubba”.
Klockan 05.13 skrev han: ”Man kan inte komma mycket närmare havet, jag älskar det, men det här är c”. 
Samuel Sorainen är kommunikationsansvarig i Tapio Lehtinens team. HBL talade med honom under fredagen och då sade han:
– Det är klart att man har varit lite orolig. Samtidigt vet jag vilken erfaren seglare Tapio är. Det är bara att vänta på att den första båten anländer.
Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER