Se det gamla Helsingfors i natt

I kväll öppnar det nyrenoverade Helsingfors stadsmuseum och håller öppet i 24 timmar. Upplev tidigare stängda innergårdar, slappa i den nya loungen eller i kaféet, stig in i en 50-tals bar eller håll ett möte i 80-talsrummet, och missa inte att bläddra igenom stadsmuseets jättelika öppna bildarkiv – allt helt gratis.

Urban oas. Museet hoppas att entréhallen blir en naturlig mötesplats där helsingforsarna kan träffas, jobba, läsa, dricka kaffe eller bara ta det lugnt. Överallt finns eluttag för laptops och sittplatserna är många och varierande. Ytterdörrarna leder till den stora ljusa innergården som museet delar med den nyöppnade vinbaren och kaféet El Fant.
Maja-Stina Andersson
13.05.2016 08:14 UPPDATERAD 13.05.2016 10:38
Vad sägs om att i sommar lapa sol på några av Helsingfors äldsta och vackraste innergårdar som hittills varit stängda för allmänheten? Det bli möjligt redan i kväll när det nyrenoverade Helsingfors stadsmuseum slår upp sina dörrar klockan 17. Det sprillans nya museet vid Senatstorget (Alexandersgatan 16) består av fem gamla byggnader som slagits ihop och dessutom fått en ny modern del i mitten.
Museets ambition är att vara lättillgängligt och berätta om helsingforsarnas vardag. Det gör man genom en mängd roliga lösningar, som att låta olika subkulturer skapa egna utställningsdelar (just nu har skejtarna ett eget hörn) och genom öppna platser där vem som helst kan slå sig ner för att träffas på kafé, läsa böcker, jobba med egen laptop – eller gunga! Invid en av utställningslokalerna finns en liten lounge med stora cirkelformade trägungor, heltäckande mattor och sköna säckstolar att sjunka ner i. Inne i utställningslokalen kommer det att finnas olika utställningar och först ut är Museum of Broken Relationships.

Åk spårvagn i en virtuell verklighet

Museet har tagit till den senaste tekniken för att berätta om det förgångna. I museets "tidsmaskin" kan man med hjälp av virtuella glasögon alldeles konkret se sig omkring i ett sedan länge försvunnet Helsingfors, som sedan plötsligt flyttar en till ett snöigt Fiskehamnen i nutiden. Den jättelika rundade väggen med Helsingforsfotografier från olika tidsepoker är också imponerande. Men hjälp av rattar och spakar kan man själv styra skärmen och zooma in eller ut. Den som gillar Signe Branders historiska Helsingforsfotografier kommer också att uppskatta det nya öppna bildarkivet, där man förutom Branders bilder lätt kan leta fram flera hundratusen historiska fotografier på staden. Kanske hittar man rentav sin egen gata i en annan tidsepok?
Med det nya stadsmuseet öppnas också flera ställen som tidigare varit stängda för allmänheten, bland annat ett par innergårdar och den verkligt vackra Falkmans ateljé som inreddes av konstnären 1872 och nu återuppstår som festlokal med liknande inredning. Från ateljén har man en fantastisk utsikt över den vackra lilla innergården, som också den kan hyras för fester och möten.

Museet är öppet 24 timmar från och med klockan 17 i kväll. Från och med den 15 maj håller museet öppet måndag–fredag klockan 11–19 och lördag–söndag klockan 11–17. Det är alltid gratis inträde.

ANDRA LÄSER