Niskanen bästa finländare i Lahtis dramatiska sprint

Den individuella sprinten i världscupen i Lahtis bjöd på vurpor, svenskt taktikspel och en finländsk semifinalplats. I nordisk kombination bjöd Ilkka Herola och Eero Hirvonen på väldigt välkomna topplaceringar.

Ville Ahonen och Niilo Moilanen var inblandade i en krasch i sprinten.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
25.03.2023 15:45 UPPDATERAD 25.03.2023 17:16
Finländarnas fart i tidskvalet i den individuella sprinten i Lahtis var hoppingivande – men än en gång blev det fullständigt stopp i heaten för de blåvita åkarna. För alla utom Kerttu Niskanen.
Niskanen tog sig till semifinal via tidsjämförelsen men distansspecialisten fick nöja sig med att komma sexa i sitt semifinalheat.
Den ökända J-kurvan strax före den sista utförsbacken in på stadion orsakade en hel massa drama i form av kollisioner och vurpor. Bäst klarade sig som vanligt de svenska och norska åkarna som erövrade topplaceringarna både i damernas och i herrarnas tävling.
Kristine Stavås Skistad vann damernas tävling före Jonna Sundling och Tiril Udnes Weng. Herrarnas prispallstrio var Johannes Høsflot Klæbo, Calle Halfvarsson och Erik Valnes. Vinner Klæbo söndagens 20 kilometers lopp tangerar han Therese Johaugs rekord på 20 individuella segrar under en världscupsäsong.
Speciellt på damsidan var det upplagt för drama i form av en duell om sprintcupens totalseger mellan Maja Dahlqvist och schweizaren Nadine Fähndrich. Dahlqvist var nära att åka ut redan i heaten då hon bröt staven på målrakan. Lagkamraten Moa Ilar valde ändå att sakta ner farten och låta Dahlqvist ta hand om andraplatsen som gav en semifinalbiljett.
Dahlqvist och Fähndrich möttes i samma semifinal och där var svenskan starkare. Hon gick till final och säkrade där sprintcupens seger tack vare sin fjärdeplats.

Två blåvita i fem-i-topp

Om topplaceringarna uteblev i sprinten så blev det dubbelt upp av det goda i herrarnas nordiska kombination. Eero Hirvonen fick äntligen till det hyfsat bra i backmomentet och han fick ge sig ut i spåret som trettonde man, fyra sekunder bakom elvan Ilkka Herola.
Finländarna hade en dryg minut upp till prispallen och stod också för en snygg klättring i de bekanta skidspåren i Lahtis.
Herola kämpade till och med om en prispallsplats men sliten som han var fick han ge sig med 0,4 sekunder till trean Jens Lurås Oftebro, Norge. Hirvonen kom i mål som femte man. Vann gjorde norrmannen Jarl Magnus Riiber före Estlands Kristjan Ilves.

ANDRA LÄSER