160 nya coronafall i Finland – Vasa fortsatt värst drabbat

Teststation för covid-19 i Jakobstad. Incidensen är klart högre i Österbotten än i övriga Finland. Bild: Jeanette Östman/SPT

Sammanlagt har 13 293 fall av coronaviruset konstaterats i Finland.

Sammanlagt 160 nya fall av coronaviruset har uppdagats under det senaste dygnet, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL på lördagen.

Sammanlagt har 13 293 personer i Finland smittats sedan epidemin fick sin början.

Finlands incidens för de senaste 14 dagarna är 50,8. Det är en klar ökning jämfört med de föregående 14 dagarna, då motsvarande siffra var 25,7. Incidens anger hur många som har viruset per 100 000 invånare.

Enligt institutets siffror är läget värst i Vasa sjukvårdsdistrikt, där incidensen är 369,2. I Nyland är incidensen 81,5 och i Mellersta Finland 50,6.

Incidensen inom både Vasa sjukvårdsdistrikt och Vasa stad har ändå sjunkit en aning, rapporterar Vasabladet. De lokala siffrorna uppdateras ofta snabbt och kan skilja sig från siffrorna som publiceras av Institutet för hälsa och välfärd.

– Situationen har blivit bättre på det sättet att i dag var det den första dagen under oktober månad som incidenstalet för de senaste 14 dagarna var lägre än föregående dag, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta till Vasabladet.

THL rapporterar om dödsfall och personer som behöver sjukhusvård på måndagar, onsdagar och fredagar. På fredagen rapporterades ett nytt dödsfall och sammanlagt har 351 personer mist livet på grund av covid-19.

Enligt fredagens siffror vårdas 56 personer på sjukhus i Finland på grund av epidemin, en ökning med åtta personer sedan onsdagen. Av dem får sex intensivvård – vilket betyder att två skrivits ut från intensiven.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån de uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning