160 000 kondomer delas ut – men idrottarna förbjuds ha sex under OS

De japanska kondomtillverkarna får inte dela ut sina nya tunnare kondomer under OS i Tokyo. Bild: Behrouz Mehri / AFP / Lehtikuva

Samtidigt som OS-arrangörerna och Internationella olympiska kommittén IOK förser idrottarna med kondomer inför tävlingarna i Tokyo hotar IOK idrottare med böter, diskvalificering och till och med deportering om de bryter mot OS-reglerna – som bland annat förbjuder "onödig fysisk kontakt".

Olympiska spelen handlar om att överträffa sig själv, att uppfylla en livslång dröm, att få delta i världens största idrottsfest och att få träffa idrottare från hela världen. Därför är det föga överraskande att det under tidigare OS rapporterats om vilda fester, nya vänskapsband och sexuellt umgänge i OS-byn där idrottarna bor.

Och inför OS i Tokyo hade arrangörerna förberett sig på att den trenden ska fortsätta. Bland annat har arrangörerna reserverat 160 000 kondomer som ska delas ut till boende i OS-byn.

Men med coronapandemin som en ständigt överhängande skugga och ett minst sagt utmanande smittläge i den japanska huvudstaden har IOK och OS-arrangörerna fått förklara sig en del hur man tänkt med de gratis preventivmedlen. Gratis kondomer har delats ut i samband med OS sedan spelen i Seoul 1988. Tanken med de gratis preventivmedlen är att sprida budskapet om säker sex bland idrottare.

I den senaste versionen av regelboken som idrottare och andra OS-deltagare måste följa skriver IOK klart och tydligt att kontakt mellan idrottare, funktionärer, ledare och andra deltagare måste hållas till ett minimum. IOK skriver i regelboken, som publicerades för någon vecka sedan, att boende i OS-byn måste följa reglerna om social distansering för att förhindra att covid-19 sprids bland de aktiva.

Umgänge – inklusive sexuellt – är förbjudet mellan idrottare i OS. Om idrottare bryter mot reglerna som finns i regelboken kan de bestraffas med böter, diskvalificering och till och med deportering.

Att i samband med restriktioner och förbud mot onödigt umgänge dela ut gratis kondomer har väckt en del frågor inför OS.

Arrangörerna har nu meddelat att kondomerna som delas ut helt enligt den ursprungliga planen inte ska användas under själva OS utan att idrottarna ska ta dem med sig till sina respektive hemländer och sprida det viktiga budskapet om säker sex, hiv och aids.

Fyra japanska kondomtillverkare hade tänkt använda OS och den synlighet deras produkter får för att marknadsföra sina nya, ultratunna kondomer. Men enligt den franska nyhetsbyrån AFP har IOK:s strikta riktlinjer och regler förbjudit de tunnare polyuretan-baserade kondomerna och de 160 000 kondomer som delas ut i OS-byn är tjocka latex-baserade versioner

Den Internationella olympiska kommittén uppskattar att så många som 80 procent av idrottarna kommer att vara vaccinerade då OS inleds den 23 juli. Men på grund av smittorisken kommer idrottarna inte att få umgås fritt med varandra.

Enligt den ursprungliga tanken skulle idrottarna äta tillsammans i stora matsalar precis som under tidigare OS. Men nu siktar arrangörerna på att idrottare och andra som bor i OS-byn ska äta åtskilda från varandra.

Idrottarna kommer att genomgå dagliga tester, de uppmanas att inte tala med varandra i små utrymmen som till exempel hissar. Idrottarna måste använda munskydd i de officiella OS-fordonen och de får inte tala med förarna. Idrottarna måste också hålla två meters avstånd till andra idrottare.

Den nyaste versionen av regelboken är den tredje och den har uppdaterats för att bättre ta hänsyn till epidemiläget både i Japan och i alla länder varifrån idrottare reser till Japan.

Om en idrottare smittas av covid-19 under OS kommer hen att isoleras och tvingas avstå från att tävla. En smittad idrottare kommer inte att diskvalificeras utan har rätt att få medalj som hen är berättigad till. Om en idrottare inte kan ställa upp i en medaljmatch på grund av covid-smitta får idrottaren den medalj hen minst hade kunnat nå.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning