16-åringar häktade misstänkta för mord på jämnårig – motivet fortfarande oklart

Kriminalkommissarie Marko Forss leder förundersökningen av det misstänkta mordet. Han deltog i häktningsförhandlingarna på distans. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Tre 16-åringar har häktats på sannolika skäl misstänkta för mordet i Forsby i Helsingfors i fredags. Offret var likaså en 16-åring.

Helsingfors tingsrätt häktade på torsdagen tre 16-åriga pojkar på sannolika skäl misstänkta för mord.

Tillsammans med offret, en jämnårig pojke, träffades de enligt polisen på fredagskvällen för att fira en av de inblandades 16-årsdag. Det skedde utomhus i närheten av Forsby sjukhus.

Av någon anledning började de tre rikta vad polisen beskriver som grovt och rått våld under en längre tid mot 16-åringen, som dog. Polisen uppskattar att det hela ska ha pågått i tiotals minuter.

Kroppen hittades först på måndagsmorgonen.

Häktningsförhandlingarna hölls innanför stängda dörrar. Åtal ska väckas senast 5 februari.

Enligt Helsingforspolisen har polisen ännu heller inte kännedom om motiv till gärningen. Förhören med de häktade fortsätter de närmaste dagarna.

Förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Forss sade på onsdagen till HBL att 16-åringarna har medgett att de gjort sig skyldiga till misshandel och är Forss ångerfulla.

Helsingforspolisen informerade om fallet på onsdagen och efterlyste då ögonvittnen, bland annat en kvinna som ska ha ropat något till 16-åringarna under händelsen. Hon har kontaktat polisen och polisen har också fått information av andra personer.

Ungdomsgruppen vid polisen ber fortfarande dem som sett pojkarna eller känner till något om fallet att ta kontakt.

I Helsingfors har sju fall av brott mot liv, eller försök till brott mot liv, där minderåriga är misstänkta skett i år vilket enligt kriminalöverkommissarie Jonna Turunen är en klar ökning.

I flera av fallen har narkotikabruk eller handel med droger haft en andel, men så verkar det inte vara den här gången, enligt Marko Forss.

Kroppen hittades på måndagsmorgonen under denna scen nära Forsby sjukhus i Helsingfors. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning