16-åring anhållen för misstänkt dråp – polisen tackar för tips

Utanför den här matbutiken på Backasgatan i Helsingfors inträffade dådet. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Polisen har fått rikligt med tips om det misstänkta dråpet i Vallgård i Helsingfors i helgen. En 16-åring är anhållen och en 14-åring misstänkt har hörts.

Kring klockan ett natten till lördagen larmades polisen om en knivhuggning utanför en Alepa-mataffär på Backasgatan i Vallgård. En man, född 2001, hittades skadad och han dog på sjukhus senare på efternatten.

De misstänkta förövarna hade flytt från platsen när polisen anlände. Senare grep polisen en 16-åring och en 14-åring misstänkta för knivhuggningen. Gärningen utreds som misstänkt dråp. 16-åringen är anhållen och 14-åringen har hörts.

Polisen har tidigare meddelat att man misstänker även en tredje person, en pojke, för dådet. De har rört sig i ett gäng där också två flickor har ingått.

Helsingforspolisen har gått ut och bett om tips och vittnesuppgifter i fallet och säger sig ha fått in många tips, som nu gås igenom.

I övrigt är polisen förtegen om undersökningen med motiveringen att utredningen annars kan försvåras.

Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Ovanligt fall i Finland

Det är ovanligt att unga misstänks vid brott mot liv i Finland. Fallen är sällsynta också i en internationell jämförelse, visar en genomgång gjord av Institutet för kriminologi och rättspolitik vid Helsingfors universitet.

Åren 2010–2018 var en person under 15 år huvudmisstänkt i ett fall. Tio misstänkta var mellan 15 och 17 år.

Är en förbrytare under 15 år behandlas ärendet inte i domstol och straff utdöms inte. I stället blir det i huvudsak en fråga för socialmyndigheterna.

Är gärningsmannen mellan 15 och 17 år är grundregeln att straffet är högst tre fjärdedelar av vad det skulle vara om personen var myndig.

Också personer under 15 år är ändå skadeståndsskyldiga.

Nyligen häktades en 15-åring misstänkt för mordförsök i Helsingfors på grund av att hon försökt hugga en polisman med en fruktkniv vid ett gripande. Brottsrubriceringen beror på att gärningen riktades mot en polis i tjänst, därför handlar det om mord- och inte dråpförsök.

I Tammerfors är en 16- och en 17-åring misstänkta för dråpförsök på vad som verkar vara en slumpmässigt vald förbipasserare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning