16-åriga Sonja Korpelainen jobbar som chefredaktör på flickdagen

Den internationella flickdagen till ära får finländska flickor jobba som chefer på olika företag. Sonja Korpelainen fick vara chefredaktör på Helsingin Sanomat.

– Man har lyssnat på mig mer än jag hade tänkt mig. Det känns viktigt då det ibland känns som att ens egen röst inte blir hörd, säger 16 år gamla Sonja Korpelainen som jobbar som chefredaktör för Helsingin Sanomat.

Sonja Korpelainen är positivt överraskad över hur intresserade alla varit av henne och hennes åsikter på Helsingin Sanomat. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Att jobba som till exempel chefredaktör är en del av barnrättsorganisationen Plan Internationals jippo som går under namnet Girls Takeover (Flickor tar över). Målet med det symboliska jippot är att diskutera hur Finland och finländarna kan förbättra flickors rättigheter internationellt. Därför har Plan valt företag och institutioner som med sin verksamhet kan påverka flickors situation utomlands.

– Om jag fick bestämma så skulle alla flickor få gå i skola. I skolan lär sig flickor om sina rättigheter och då kan de också kräva att deras rättigheter följs, säger Korpelainen.

Under åren 2018–2030 kommer upp till 134 miljoner minderåriga flickor att gifta sig om insatserna för att stoppa barnäktenskapen inte ökas, skriver föreningen Rädda barnen i ett pressmeddelande. Men om världens alla flickor skulle slutföra en gymnasieutbildning skulle över 50 miljoner barnäktenskap kanske aldrig ingås.

– För varje år en flicka går i skolan blir situationen bättre, säger Korpelainen.

Sonja Korpelainen skriver ledaren till fredagens Helsingin Sanomat. Texten handlar om klimatförändringen och hur den påverkar flickor i utvecklingsländer. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Könsuppdelad arbetsmarknad

Flickors situation i Finland är bra anser den unga chefredaktören Korpelainen men det finns mycket som kunde förbättras. Enligt henne är könsrollerna och arbetsmarknaden de största utmaningarna.

– Det finns många branscher som är typiskt kvinno– och mansdominerande. Jag tycker det är viktigt att alla uppmuntras att välja ett yrke som man är intresserad av och inte ett som man förväntas välja.

Unga glöms bort

Som chefredaktör får Korpelainen också tycka till om redaktionella beslut. Hon tycker att unga är underrepresenterade i medierna, framför allt unga flickor.

– Det skrivs om unga men många gånger antar man saker utan att fråga vad de unga tycker.

Att unga inte är villiga att betala för nyheter tror Korpelainen beror på det stora utbudet av gratis nyheter på nätet.

– Många föredrar dessutom att skrolla genom en artikel på mobilen. Unga tror att det är mer tidskrävande att läsa en papperstidning, fast det kanske inte är det.

Korpelainen är väldigt nöjd med dagen och kan föreställa sig att jobba som chefredaktör i framtiden.

– Men man måste kanske ändå först jobba som reporter innan man hoppar till den högsta tjänsten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning