Svenska Teaterns chef välkomnar de lättade restriktionerna

Tvåmetersregeln slopas och det blir det möjligt att spela för en halv salong. – Ett steg i rätt riktning, kommenterar Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.

Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin är glad över att tvåmetersregeln slopas.
Förra veckan aviserade Södra Finlands regionförvaltningsverk lättade restriktioner för publika tillställningar. Teatrarna får spela för en till hälften fylld salong och själva bestämma hur säkerhetsarrangemangen förverkligas i enlighet med myndigheternas anvisningar. I går föreslog regeringen att den såkallade tvåmetersregeln stryks ur smittskyddslagen.
– Äntligen har vi kommit till den här punkten att vi kan öppna upp. Det är ett steg i rätt riktning, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.
De nya begränsningarna innebär att man på Svenska Teaterns stora scen kan spela för 300 personer. En plats kommer att hållas tom mellan sällskap. Under normala förhållanden får salongen plats för 600. Ifall tvåmetersregeln hade fortsatt vara i kraft skulle motsvarande siffra vara 100.
– En markant skillnad som visar hur ohållbar regeln var, kommenterar Thibblin.

Efter i försäljningen

På onsdag har koreografen Carl Knifs uppsättning av Strindbergs klassiker Ett drömspel premiär på den mellanstora scenen Amos och kan nu spelas för sextio personer (i vanliga fall 120).
– Det vi nu ligger efter i är försäljningen så vi hoppas publiken kommer.
Thibblin säger att publiken hittills visat ett stort intresse, men han påminner om att verksamheten fortfarande är kraftigt begränsad då man tillåts spela bara för en halv publik.
– Det är ekonomiskt utmanande och kräver offentligt stöd.
ANDRA LÄSER