Ryssland måste besegras snabbt och grundligt

27.09.2022 14:14
Människorättsaktivister och statschefer, bland annat president Joe Biden, har stolt deklarerat att Putin och hans medregenter, det ryska militärkommandot och andra personer i ansvarsställning med flera måste ställas inför rätta och straffas för det onda de ställt till med. Hur det skall kunna ske utan att Ryssland först besegras militärt, dess armé avväpnas och upplöses och landet ockuperas, liksom Tyskland efter andra världskriget, är svårt att föreställa sig. Inte tror väl någon att amerikanska specialtrupper skall lyckas ta Putin, Lavrov och Schoigu ur deras bunkrar liksom de gjorde med Usama Bin Ladin?
Så länge det finns en rysk vapenmakt finns alltid risken för revanschartade nya konflikter. Och alla de resurser som landet skulle satsa på att upprätthålla en armé behövs ju för att höja levnadsstandarden, skydda miljön och betala krigsskadestånd till Ukraina!
För att ett nytt demokratiskt Ryssland skall kunna byggas upp måste det gamla förintas och all gammal surdeg utplånas. Landet kunde delas upp i zoner förvaltade av till exempel Kina, Indien, Turkiet, Ukraina och EU. Att låta Ryssland behålla Krim, såsom militärhistorikern Antony Beevor föreslår, för att inte bitterheten skall ta överhand är helt galet; landet skall ju få sig en läxa för livet och inte någon slickepinne som tröst. Tvärtom borde även Kaliningrad-enklaven återtas av Ryssland och förenas med Polen eller något annat land i Europa.
I detta läge när det ryska barbariet nått oanade höjder är det inte dags för någon vekhet och kompromisser! Ju längre kriget drar ut, desto mera drabbas hela mänskligheten av lidande och förluster.
Jan-Erik Ingvall, Helsingfors

ANDRA LÄSER