ECB höjer räntan – mer kommer i mars

Europeiska centralbanken, ECB, höjer som väntat styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,0 procent, den högsta nivån sedan december 2008.

ECB-chefen Christine Lagarde lämnar räntebesked. Arkivbild.
02.02.2023 16:08 UPPDATERAD 02.02.2023 17:40
ECB-chefen Christine Lagarde bjöd inte på någon direkt överraskning. Precis som marknaden förutspått höjs nu styrräntan till 3,0 procent, den högsta nivån på 15 år.
Lika mycket väntar vid nästa möte i mars, utlovar ECB men från marknadshåll är det ändå glada miner, till exempel Stockholmsbörsen går mot en av årets allra bästa börsdagar med en uppgång på drygt tre procent för OMXS-index och bland vinnarna märks räntekänsliga bolag inom fastighetssektorn.

Mjukare budskap

– När jag lyssnar på såväl amerikanska centralbanken (Federal Reserve) som ECB i dag så är det ett klart mjukare budskap än vad jag förväntat mig, säger Claes Måhlén, chefsstrateg vid Handelsbanken.
– Men den ekonomiska utvecklingen i Europa har varit lite bättre än förväntat och det hänger ihop med en mild vinter där energikrisen i stort sett har uteblivit.
Lagarde lyfte på presskonferensen just vikten av hur energikostnaderna och löneutveckling utvecklar sig som bärande faktorer hur man framöver ska gå tillväga med räntehöjningar. Samtidigt poängterade ECB-chefen vikten av att rulla tillbaka energistöd som till exempel de som utgår till svenska hushåll för att inte fortsätta att lyfta inflationen.

ANDRA LÄSER