Elsparkcyklarna tas ur bruk nattetid på helger

Helsingfors stad vill få bukt med skoterolyckorna. I samråd med elsparkcykelföretagen testar man nya begränsningar.

Elsparkcyklarna har förknippats med nattliga olyckor. Nu stängs de av under helgnätterna.
02.09.2021 20:25 UPPDATERAD 02.09.2021 20:30
För att minska de nattliga olyckorna med elsparkcyklar testar Helsingfors stad att helt förbjuda dem mellan 00 och 05 på helger. Det meddelar staden i ett pressmeddelande.
Begränsningen är ett försök som inleds i september och pågår fram tills årsskiftet, varefter man beslutar om en eventuell fortsättning. Under tiden samlar man in information om hur begränsningarna inverkar på antalet olyckor.
Utöver försöket skärs också maxhastigheten ner tills vidare. Dagtid dras ner maxfarten ner från 25 till 20 kilometer i timmen. Nattetid, mellan 00 och 05, kan man bara köra i 15 kilometer i timmen med fordonen.
Reglerna gäller i hela Helsingfors och för alla elsparkcykelföretag som är verksamma i staden, det vill säga Voi, Tier och Lime. Man har redan tidigare testat att sänka maxhastigheten i centrum.

Tillsammans med företagen

Staden skriver i pressmeddelandet att de nya reglerna har tagits fram i samarbete med elsparkcykelföretagen.
"I första hand försöker vi inte lösa problemen genom att styra och ställa, eftersom elsparkcyklar är välkomna i trafiken så länge reglerna kring dem är klara. Det finns en klar efterfrågan på fordonen", skriver staden i pressmeddelandet.
På grund av att de är så utbredda och snabba har det ändå uppstått trafiksäkerhetsproblem. Genom klarare spelregle ska olyckorna, som ofta inträffar under helgnätter, minska.

Var ska man parkera?

Utöver olycksproblematiken strävar staden också efter att få ordning på trottoarerna, som på många håll kan vara täckta med parkerade elsparkcyklar.
Man utreder bland annat möjligheten att avgränsa parkeringen till specifika områden.
"Det har inte varit självklart för alla förare att man inte ska parkera sparkcykeln på trottoaren, gångbanan eller vägrenen", skriver staden vidare. ”

ANDRA LÄSER