Tysk minister vill stoppa "sexuell omvändelse"

Tysklands hälsominister Jens Spahn vill införa ett förbud mot behandlingar med syfte att få människor att byta sexuell läggning.Han hoppas att en lag ska vara införd redan till sommaren.

Jens Spahn
– Homosexualitet är inte en sjukdom som behöver behandlas, säger Jens Spahn, själv öppet homosexuell, till tidningen Die Tageszeitung.
Metoder som sägs "bota" homosexualitet har fått spridning i USA och har bland annat använts av föräldrar som ogillar sina barns sexuella läggning. En del metoder omfattar injektioner av stora mängder testosteron medan andra bygger på att de som behandlas får elchocker medan de ser bilder av samkönade par som har sex.
Jens Spahn, som tillhör förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU, räknar med stöd från sina partikamrater i förbundsdagen när han lägger fram förslaget. Han säger att han inte kan föreställa sig att det kan finnas ett motstånd mot det i hans partigrupp.
Inom EU är det bara Malta och några spanska regioner som har infört ett uttalat förbud mot metoder som går ut på att förmå människor att ändra sin sexuella läggning. I mars förra året antog en majoritet i EU-parlamentet ett icke bindande uttalande där medlemsländerna uppmanades att införa ett sådant förbud.

ANDRA LÄSER