Kung David-fort hittat i Golanhöjderna

Israeliska arkeologer har upptäckt resterna av en antik fästning från kung Davids tid i Golanhöjderna, som till stora delar ockuperas av Israel. Fyndet kastar nytt ljus över geshureernas kungarike, som enligt Bibeln ingick i en allians med kung David.

Israeliska arkeologer har hittat efterlämningar från kung Davids tid.
12.11.2020 06:21 UPPDATERAD 12.11.2020 08:45
Den 3 000 år gamla befästningen upptäcktes nära den israeliska bosättningen Hispin i samband med byggandet av ett nytt bostadsområde. Den tros ha byggts av geshureerna – ett rike som enligt Bibeln hade diplomatiska förbindelser med Davids mytomspunna styre.
Arkeologen Barak Tzin, som ledde utgrävningen på uppdrag av Israels antikvitetsmyndighet, uppskattar att den täcker mer än 1 000 kvadratmeter. På platsen finns stenblock i basalt från närområdet som är 1,5 meter tjocka, och antas ha utgjort befästningens murar.
Under utgrävningen hittades en stor sten ingraverad med två hornprydda figurer som sträcker ut sina armar.
Fyndet påminner om ett järnåldersfynd i Betsaida, en plats strax väster om Hispin som tros vara geshureernas huvudstad. Enligt arkeologerna kan det nya fyndet vara en kopia av den imponerande stenpelare som hittades i Betsaida 2019. Det här utgör en ovanlig "pusselbit" för arkeologin i Golan, säger Barak Tzin.
– Geshureernas kungarike kan ha varit mer utbrett än vi känner till. Forskningen i Golan är ännu inte på någon djupare nivå. Vi har precis börjat återupptäcka Golan.
Arkeologerna hoppas att ytterligare fynd ska hjälpa dem att tydligare kunna definiera kungarikets gränser. Fortet i Hispin tros ligga någonstans i mitten av riket, som enligt Barak Tzin kan ha sträckt sig in i nuvarande Syrien.
– Bilden börjar bli lite klarare.

ANDRA LÄSER