Finnair och Tallink Silja slopar krav på coronaintyg

Trots att transportörerna slopar sina krav på coronaintyg, innebär det inte att resenärer fritt kan resa in i Finland. I stället ska intyget visas upp för myndigheterna vid gränsen.

Både på flygplatser och i hamnarna kommer resenärer att mötas av myndigheter som kontrollerar intygen.
Såväl rederiet Tallink Silja som flygbolaget Finnair slopar sitt krav på att alla resenärer som ska åka till Finland måste uppvisa ett coronaintyg för att få stiga ombord. Beskedet gavs på måndagen och börjar gälla direkt.
Orsaken är de nya inresereglerna, som regeringen fattat beslut om. Enligt den nya inresemodellen kommer myndigheterna vid gränsen att granska att resenärer har ett giltigt coronaintyg, och därmed anser transportörerna att deras intygskrav inte behövs.
Ett giltigt coronaintyg innebär att resenären ska kunna påvisa att hen har fått två vaccindoser, har haft corona under de senaste sex månaderna, är född 2006 eller senare eller kommer från ett land som klassas som ett lågriskland.
Kryssningsresenärer som inte stiger i land behöver varken ta coronatest på förhand eller uppvisa ett intyg för att få stiga ombord på Tallink Siljas kryssningsfartyg.

ANDRA LÄSER