Trumps "anarkistäder" kan förlora statsstöd

USA:s regering vill stoppa statligt stöd till "anarkistäderna" New York City, Seattle och Portlant. – En förolämpning av New Yorks invånare, säger borgmästare, demokraten Bill de Blasio.

USA:s justitieminister William Barr.
USA:s justitiedepartement hotar med att dra in federalt stöd till New York City, Seattle och Portland då de tre städerna påstås tillåta att våld och anarki beder ut sig.
"Vi kan inte tillåta att federala skattedollar slängs bort när medborgarnas säkerhet hotas", skrev justitieminister William Barr i ett uttalande på måndagen.
Indirekt hänvisning görs till protester som bröt ut i samband med bland annat George Floyds död i samband med en polisinsats i maj.
President Donald Trump har tidigare utfärdat ett memorandum där han vill granska statligt stöd till delstater och städer som "tillåter anarki, våld och förstörelse".
– Det här är bara ytterligare ett av president Trumps spel. Det är rent politiskt. Det är en del av hans valstrategi, säger borgmästare BIll de Blasio och lägger till att ett sådant beslut skulle strida mot den amerikanska konstitutionen.
Det är oklart vilken typ av federalt stöd hotet gäller.
ANDRA LÄSER