Rekordspridning i Kina: 250 miljoner kineser kan ha smittas med covid-19 i december

Nära 250 miljoner kineser kan ha smittas med covid-19 sedan början av december, uppger internationella medier med hänvisning till läckor från Kinas nationella hälsokommission.

Kina har övergett noll-covid-politiken. Nu talar det mesta för att smittspridningen ökar. På bilden en vaccination i Nantong den 9 december.
24.12.2022 09:42 UPPDATERAD 24.12.2022 12:26
Under de första 20 dagarna i december smittades sannolikt 248 miljoner kinesiska medborgare av coronaviruset , motsvarande 18 procent av befolkningen. Den uppskattningen gör Kinas nationella hälsokommission, uppger tidningarna Bloomberg och Financial Times som har tagit del av läckta anteckningar från ett mötet.
Siffrorna är obekräftade, men om de stämmer skulle covidutbrottet med god marginal vara det största i världen.

Officiellt är få smittade

En lokal nyhetskanal i Qingdao rapporterade på fredagen att omkring en halv miljon personer covidsmittas dagligen i staden enligt den högst ansvarige hälsochefen. Han ska också ha sagt att smittspridningen accelererar.
Officiellt sägs dock få smittas i Kina, där man inte längre registrerar alla nya fall. Även de officiella dödsfallen är få. Det beror delvis på att myndigheterna har ändrat beräkningsmodell för bekräftade coviddödsfall.
Nyheten om smittspridningen i Qingdao delades av flera andra nyhetskanaler men ska ha redigerats på lördagsmorgonen för att ta bort uppgifterna om antalet smittade.

Sjukvården överbelastad

Kinas nationella hälsomyndigheter säger på julafton att 4 103 nya inhemska sjukfall registrerades i hela landet föregående dag och inga nya dödsfall.
I Shandong, provinsen där Qingdao ligger, registrerade myndigheterna officiellt bara 31 nya fall.
Lugnet före stormen? Ett sjukhus i Hebeiprovinsen i norra Kina på torsdagen.
Samtidigt rapporterar AP att delar av Kinas vårdsystem överbelastats till följd av den kraftiga ökningen av smittade patienter. I städer söder om Peking tvingas akutmottagningar avvisa ambulanser och förtvivlade anhöriga kör infekterade släktingar från sjukhus till sjukhus i hopp om att hitta en ledig bädd.
Platsbristen har lett till att patienter läggs på sjukhusgolven, uppger nyhetsbyrån.

Tvära svängar för medierna

Kinas regering har en strikt kontroll över landets medier och innehåll som anses vara politiskt känsligt rensas snabbt bort.
Men många nyhetsmedier brottas med hur de ska hantera kommunistpartiets tvära omsvängning i hanteringen av smittspridningen. Landets stränga noll-covid-politik övergavs abrupt i början av december.
Tidigare har nolltoleransen hyllats. Nu måste i stället slopade restriktioner beskrivas som en framgång – trots indikationer på att infektionerna ökar kraftigt. Det säger Kecheng Fang, biträdande professor i journalistik och kommunikation vid Hongkongs kinesiska universitet.
‒ Statlig media har inte lyckats hitta en sammanhängande berättelse för att helt legitimera denna plötsliga och genomgripande förändring, säger han till nyhetsbyrån AFP.

ANDRA LÄSER