President Joe Biden talade inför folket: Trump har vävt ett nät av lögner

På årsdagen av stormningen av Kapitolium höjde USA:s president Joe Biden tonläget mot sin föregångare. Utan att nämna honom vid namn pekades expresidenten Donald Trump som ansvarig till förödelsen.

Joe Biden under sitt tal i kongressbyggnaden.
– För första gången i vår historia försökte en president att störa det fredliga överlämnandet av makten efter att ha förlorat ett val. Men det misslyckades, sade Joe Biden.
För ett år sedan, den 6 januari 2021, stormade hundratals våldsamma anhängare av Trump kongressbyggnaden. Biden konstaterade att det var Trumps vägran att acceptera valresultatet som ligger bakom händelserna den dagen – som han beskriver som ett "väpnat uppror".
– De kom hit i en enskild mans tjänst, inte USA:s, sade Biden.
Biden nämnde inte Trump vid namn, utan kallade honom för "den tidigare presidenten", men var trots det svidande i sin beskrivning av hur Trump har hanterat valförlusten.
– Den tidigare presidenten har vävt ett nät av lögner om valet 2020. För honom är makten viktigare än principerna, fortsatte Biden.

Hårdare ton

Talet representerar ett skifte i tonläget från presidenten. Under sitt första år på posten har Biden valt att i stort sett ignorera sin företrädare, och ofta i sina anföranden riktat in sig på att han vill ena ett splittrat USA. Nu valde i stället han att direkt peka ut Donald Trump som ansvarig för kongressattacken.
Vicepresidenten Kamala Harris var allvarlig under sitt tal.
Vicepresidenten Kamala Harris, som talade före Biden, säger att "extremisternas mål" med att bryta sig in i kongressbyggnaden inte bara var "de folkvalda politikernas liv" eller att riva ned en byggnad.
– Det var institutionerna, värderingarna och idealen som generationer av amerikaner har marscherat, demonstrerat och offrat sitt blod för att upprätta och försvara, sade Harris.
Biden var inne på samma tema.
– Jag kommer inte att låta någon hålla en kniv mot demokratins hals. Jag kommer att stå upp för det här. Jag kommer att försvara den här nationen, säger han.
Läs också: Över 700 personer har arresterats sedan kongressattackerna – däribland två som intervjuades av HBL den dramatiska dagen

"Politisk charad"

Trump själv dröjde inte länge med att replikera på Bidens tal.
"Han använder mitt namn för att öka splittringen som finns i landet. Det här är en politisk charad som bara är till för att ta fokus från Bidens fullständiga misslyckande", säger Trump i ett uttalande.
För att uppmärksamma årsdagen har talmannen i representanthuset Nancy Pelosi utlyst en tyst minut i kammaren. Där hålls också en paneldebatt med kända historiker och en rad ledamöter ska vittna om sina upplevelser under stormningen.

Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i kongressbyggnaden, kallad Kapitolium, för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.
I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han.
De gjorde som han sa. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium och drabbade samman med polis.
Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.
ANDRA LÄSER