Två gripna vid coronaprotest i Åbo – polisen skingrade demonstranterna

Omkring 150 personer har gått ut på gatorna för att demonstrera mot coronarestriktioner i Åbo på lördagen. Två av dem greps vid 16.30-tiden. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Ungefär 150 personer deltog i en demonstration mot coronarestriktioner i Åbo på lördagen. Polisen har skingrat demonstranterna i centrala Åbo. Två personer som inte lydde order har gripits, uppger polisen.

Polisen har börjat skingra demonstrationen mot coronarestriktioner eftersom demonstranterna inte håller behörigt avstånd till varandra, skriver polisen i Sydvästra Finland på Twitter.

På en bild som polisen tidigare publicerade stod demonstranterna samlade i mindre grupper vid Domkyrkotorget.

När människoskaran sedan rörde sig i riktning mot Universitetsgatan uppmanade polisen dem att skingras, eftersom de inte höll säkerhetsavstånd. Två personer lydde inte ordern och de greps, skriver polisen på Twitter vid 16.30-tiden.

De två släpptes senare under kvällen, uppger polisen i ett pressutskick.

I övrigt ska stämningen ha varit lugn, enligt polisen.

"För frihet"

Demonstranterna hade med sig plakat med vitt skilda budskap. "Nej till censur" stod det på ett, "för frihet" på ett annat. Dessutom proklamerar en demonstrant "nej till tvångsvaccinering".

En av demonstranterna förnekar enligt Åbo Underrättelser att det över huvud taget pågår en pandemi. Dessutom ska munskydd inte vara till någon nytta, säger demonstranten.

Andra gången

Tidigare under lördagen skrev polisen att sju separata demonstrationer skulle hållas i staden. Med en maxgräns på sex personer på samma plats hade det gett totalt 42 demonstranter, vilket alltså överskreds.

För exakt en vecka sedan hölls en likadan demonstration i Helsingfors. Den samlade omkring 400 personer och i efterhand visade sig många av dem ha åkt till Helsingfors från andra orter.

Bland dem som då demonstrerade fanns bland annat Ano Turtiainen, riksdagsledamoten som uteslöts ur Sannfinländarna i februari.

"Nej till tvångsvaccinering, ja till självbestämmanderätt" hade en demonstrant skrivit på sitt plakat. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Polisen gick in för att skingra demonstrationen strax innan klockan 16. Då hade demonstrationen pågått i nästan två timmar. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning