15 gripna efter lynchvåld i Indien – två män slets ut ur bil och slogs ihjäl

Familjemedlemmar sörjer vid ett porträtt av en man som dödades av en lynchmobb i delstaten Hyderabad i maj. Bild: TT/AP/Mahesh Kumar

15 personer har gripits av indisk polis efter den senaste i en serie lynchningar med upprinnelse i falska internetrykten om barnkidnapparligor.

Under fredagskvällen slets två män ut ur en bil av en lynchmobb i delstaten Assam i landets nordöstra delar. Männen slogs ihjäl av den uppretade folksamlingen innan polis hann anlända.

Lokal polis uppger att byborna fattade misstankar mot de två männen, efter att rykten cirkulerat i meddelandetjänsten Whatsapp om att barnkidnappare verkar i området.

Förra månaden dödades sex personer i separata incidenter i södra Indien, efter liknande rykten om barnkidnappare. I fjol dödades åtta män i liknande attacker i delstaten Jharkand i landets östra delar.

Experter hävdar att falska nyheter sprider sig som skogsbränder i Indiens lantliga delar, då dålig läskunnighet och ovana vid smarta telefoner gör att människor ofta misstar falska nyheter – som ofta kan se ut som autentiska tidningsurklipp – för sanning.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03