15 gripna efter lynchvåld i Indien – två män slets ut ur bil och slogs ihjäl

Familjemedlemmar sörjer vid ett porträtt av en man som dödades av en lynchmobb i delstaten Hyderabad i maj.Bild: TT/AP/Mahesh Kumar

15 personer har gripits av indisk polis efter den senaste i en serie lynchningar med upprinnelse i falska internetrykten om barnkidnapparligor.

Under fredagskvällen slets två män ut ur en bil av en lynchmobb i delstaten Assam i landets nordöstra delar. Männen slogs ihjäl av den uppretade folksamlingen innan polis hann anlända.

Lokal polis uppger att byborna fattade misstankar mot de två männen, efter att rykten cirkulerat i meddelandetjänsten Whatsapp om att barnkidnappare verkar i området.

Förra månaden dödades sex personer i separata incidenter i södra Indien, efter liknande rykten om barnkidnappare. I fjol dödades åtta män i liknande attacker i delstaten Jharkand i landets östra delar.

Experter hävdar att falska nyheter sprider sig som skogsbränder i Indiens lantliga delar, då dålig läskunnighet och ovana vid smarta telefoner gör att människor ofta misstar falska nyheter – som ofta kan se ut som autentiska tidningsurklipp – för sanning.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00