15 års fängelse för journalistmord på Malta – misstänks ha beställts av affärsman

Journalisten Daphne Caruana Galizia mördades med en bilbomb 2017. Bild: Jon Borg/AP-TT

En av de tre män som stått misstänkta för att ha mördat den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia 2017 har erkänt mordet och döms nu till 15 års fängelse.

I ett förhör på tisdagsförmiddagen erkände en av de tre misstänkta, Vincent Muscat, att han mördade den kvinnliga journalisten i oktober 2017.

Muscat greps tillsammans med två andra ett par månader efter, i december samma år. Han har sedan dess förnekat inblandning i mordet fram till dagens förhör.

Enligt nyhetsbyrån AFP svarade Muscat att han var skyldig på en direkt fråga från rätten. Efter hans erkännande sade domaren Edwina Grima att anklagelserna är grava. Vid 16-tiden svensk tid meddelade Grima att Muscat döms till 15 års fängelse.

De två andra personerna som misstänks för att ha direkt inblandning i mordet kommer vara fortsatt fängslade.

Mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia har gett svallvågor i alla delar av den lilla önationen i Medelhavet. Flera högt uppsatta affärsledare och politiker har tvingats avgå eller lämna offentligheten efter mordet.

Den maltesiska affärsmannen Yorgen Fenech misstänks ha beställt mordet på Caruana Galizia då hon arbetade på ett avslöjande om Fenechs bolag och Maltas regering.

I december 2019 tvingades landets dåvarande premiärminister Joseph Muscat, som inte är släkt med den Vincent Muscat som nu döms, att avgå efter stora protester.

Demonstranterna hävdade bland annat att regeringen inte gjort nog för att ta tag i den korruption som bland annat Caruana Galizia har uppmärksammat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning