15-åring vann OS-guld i konståkning

Alina Zagitova, 15, höll för trycket. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Pressen var enorm på de båda tonåriga konståkarna, efter OAR:s svaga OS. Det blev en spektakulär duell, där 15-åriga Alina Zagitova till slut ordnade ett ryskt OS-guld.– Mina händer bara skakar, säger 15-åringen.

Efter den omfattande dopningsskandalen kring Sotji-OS 2014 har Ryssland som nation och ett stort antal ryska idrottare portats från OS. Det har gjort att guldmedaljerna låtit vänta på sig för OAR (Olympiska aktiva från Ryssland).

Trycket på förhandsfavoriterna Alina Zagitova, 15, och träningskompisen Jevgenija Medvedeva, 18, har med andra ord varit stort inför damernas konståkning.

"Mycket press"

Men ryskorna höll för trycket. Minst sagt.

Zagitova satte världsrekord i det korta programmet med 82,92 poäng. Det räckte till slut för guldet, efter det att båda ryskorna hamnat på exakt samma poäng, 156,65, i det fria programmet.

– Jag var väldigt nervös i dag. Jag var mycket lugnare i det korta programmet, eftersom jag förstod att det inte fanns något utrymme för misstag och det handlade om att åka rent, säger Zagitova till OS officiella nyhetstjänst.

– Men det var mycket press på mig och Jevgenija. Alla supportrar väntade sig att vi ryskor skulle vara i toppen.

Brons till Kanada

Zagitova lyckades visserligen inte få till sin första trippel-trippel i det fria programmet, men räddade guldet när hon klämde in kombinationen senare i sitt program i stället.

– Jag kände att jag inte hade utrymme för misstag. Det var motiverande och ångestfyllt samtidigt. Mina händer skadade, men min kropp kom ihåg vad jag har gjort så många gånger på träning, säger 15-åringen.

Zagitova fick totalt 239,57 poäng – en segermarginal på knappa 1,31 poäng.

Medvedeva, tvåfaldig världsmästare, såg med sitt silver till att OAR kommit upp i ett guld, fem silver och åtta brons i Pyeongchang.

Kanadensiskan Kaetlyn Osmond tog bronset.

Finlands Emmi Peltonen blev tjugonde i sin OS-debut.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03