15-åring inför rätta misstänkt för mordförsök på polis

Det misstänkta mordförsöket inträffade vid Helsingfors järnvägsstation i oktober. Bild: Antti Aimo-Koivisto

En 15-åring åtalas för mordförsök på polis i Helsingfors tidigare i höst. Enligt åklagaren gjorde hon sig skyldig till nya brott bara några veckor senare.

Det var i oktober som 15-åringen enligt Helsingforspolisen försökte hugga en poliskonstapel med en fruktkniv. Konstapeln tog tag i henne när hon försökte fly undan polis vid 17-tiden en lördagseftermiddag vid järnvägsstationen. Konstapeln fick lindrigare skador.

Nu har åtal väckts mot 15-åringen. Enligt distriktsåklagare Jukka Oikarainen gjorde flickan sig skyldig till mordförsök, och inte dråpförsök, eftersom hon riktade sig mot en polis i tjänsteuppdrag.

Hon åtalas dessutom för två fall av försök till misshandel och två fall av olaga hot. De misstänkta brotten skedde i norra Finland knappt tre veckor efter mordförsöket i Helsingfors.

15-åringen hade tidigare häktats men släppts ur häktet och i stället ålagts förstärkt reseförbud. Det är ett starkare tvångsmedel än reseförbud och kan innebära att personen måste hålla sig i sin bostad i minst 12 och som mest 22 timmar per dygn, och övervakas ofta med tekniska anordningar som elektronisk fotboja.

Ilta-Sanomat har tidigare uppgett att flickan häktades igen efter de nya misstänkta brotten då hon uppenbarligen hade brutit mot reseförbudet.

Från 15 års ålder är man straffbar i Finland, men grundregeln är att straffet är högst tre fjärdedelar av vad det skulle vara om personen var myndig. Tröskeln att hålla en ung person häktad är högre än när det gäller vuxna.

Rättegången inleds i Helsingfors tingsrätt den 18 januari.

Läs också: Riskfaktorer återfinns hos många unga förövare – tidiga insatser viktiga

Läs också: "Om de har råd, varför ska jag inte ha det?" – kriminalitet ger sammanhang och position

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning