15-årig flicka åtalas för mordförsök på polis – åklagaren kräver ovillkorligt fängelse

Helsingfors tingsrätt inledde på måndagen handläggningen av ett fall där en 15-årig flicka misstänks för mordförsöket på en polis. Bild: SPT

En 15 år gammal flicka knivhögg en polis i Helsingfors centrum i oktober i fjol. Nu svarar hon på åtal som gäller mordförsök.

Helsingfors tingsrätt inledde på måndagen behandlingen av ett fall där en 15 år gammal flicka står åtalad för mordförsök på en polis. Det misstänkta mordförsöket skedde i Helsingfors centrum i oktober i fjol.

Rätten valde att behandla fallet bakom stängda dörrar med hänvisning till att flickan är minderårig och till att rätten eventuellt kommer att ta del av känsliga uppgifter som berör flickans privatliv, sociala omständigheter eller hälsa.

Det innebär att varken åklagaren eller försvaret får diskutera detaljerna i fallet. Dessutom innebär det att åklagarens stämningsansökan och polisens förundersökning förblir sekretessbelagda.

Polisen har ändå tidigare informerat om de stora dragen i fallet. Polisen gav ut ett pressmeddelande om händelsen två dagar efter att den ägt rum.

"Polisen misstänker att flickan försökte knivhugga en polis med en fruktkniv i en situation där flickan försökte komma undan polisen och polisen grep tag om henne", skrev förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Forss i pressmeddelandet.

Enligt Forss lyckades polisen och hans patrullkamrat ändå avväpna flickan. Den knivhuggna polisen skadades lindrigt.

Flickan häktades i Helsingfors tingsrätt tisdagen den 27 oktober.

Efter att häktningen var över släpptes flickan fri i väntan på rättegång, men belades med reseförbud. Flickan struntade dock i reseförbudet och tog sig till norra Finland.

Under sin flykt i norra Finland hamnade flickan återigen i trubbel. Förutom mordförsöket står hon också åtalad för två fall av försök till misshandel och två fall av olaga hot som skedde den 13 november.

Exceptionellt fall

Distriktsåklagare Jukka Oikarainen uppger att fallet är exceptionellt. Enligt honom händer det att minderåriga personer gör sig skyldiga till allvarliga våldsbrott, men brotten är sällan riktade mot polisen.

– Jag har aldrig varit med om ett liknande fall. Jag tycker inte man ska dra alltför långtgående slutsatser av detta, säger Oikarainen.

Enligt honom är en av orsakerna till den aktuella brottsrubriceringen att offret var en polis. Enligt lagen bör ett våldsbrott som riktar sig mot en polis i tjänst bedömas hårdare än ett motsvarande brott som riktas mot en person ur allmänheten.

Oikarainen kräver att det misstänkta mordförsöket leder till ett ovillkorligt fängelsestraff på flera år. Enligt honom torde flickans unga ålder inte inverka på detta.

–  Vi har ganska lite rättspraxis i dylika fall, så man måste utgå från vad lagen i allmänhet föreskriver då det gäller mordförsök.

Enligt Oikarainen bestrider flickans försvar brottsrubriken mordförsök.

Flickans försvar ville inte kommentera fallet på måndagen.

Läs också: Riskfaktorer återfinns hos många unga förövare – tidiga insatser viktiga

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning