15/8: Biff på ryskt vis

Stroganoff säger vi i Sverige och tänker på en gryta med strimlat kött eller korv i tomatsås. I övriga världen serveras rätten med senapssås, kokt potatis och inlagd gurka och stavas Stroganov.

Biffsauté Stroganov

För 4 personer, 20 minuter

600 g utskuren biff

1 gul lök

smör och rapsolja

2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 msk senap, gärna fransk

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och peppar

Att äta till:

ris

haricots verts

10 körbärstomater

bladpersilja

Gör så här:

1. Skär köttet i centimeterbreda strimlor. Skala och skiva löken. Bryn köttet runt om i het panna eller gryta med lika delar smör och rapsolja. När det fått färg vänds löken i och allt får bryna någon minut till.

2. Slå på grädde och vatten. Rör i koncentrerad kalvfond och en klick senap. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud grytan i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

3. Koka ris och haricots verts. Lägg upp och garnera med bladpersilja och halva körsbärstomater.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39