15/8: Biff på ryskt vis

Strimlad biff med grädde, lök och senap är en mer äkta stroganoff. Foto: TT Bild: TT

Stroganoff säger vi i Sverige och tänker på en gryta med strimlat kött eller korv i tomatsås. I övriga världen serveras rätten med senapssås, kokt potatis och inlagd gurka och stavas Stroganov.

Biffsauté Stroganov

För 4 personer, 20 minuter

600 g utskuren biff

1 gul lök

smör och rapsolja

2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 msk senap, gärna fransk

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och peppar

Att äta till:

ris

haricots verts

10 körbärstomater

bladpersilja

Gör så här:

1. Skär köttet i centimeterbreda strimlor. Skala och skiva löken. Bryn köttet runt om i het panna eller gryta med lika delar smör och rapsolja. När det fått färg vänds löken i och allt får bryna någon minut till.

2. Slå på grädde och vatten. Rör i koncentrerad kalvfond och en klick senap. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud grytan i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

3. Koka ris och haricots verts. Lägg upp och garnera med bladpersilja och halva körsbärstomater.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning