Trump bekräftar: USA går ur klimatavtalet

USA:s president Donald Trump bekräftar tidigare uppgifter om att USA hoppar av klimatavtalet.

I ett direktsänt tal från Vita huset säger Trump att USA ändå inleder förhandlingar om att återansluta sig till det – eller till annat avtal – med nya villkor som enligt Trump kommer att vara mer fördelaktiga för USA.
Trump säger att hans beslut innebär att USA omedelbart slutar tillämpa åtgärderna landet åtagit sig i och med klimatavtalet. Trump säger att villkoren i Parisavtalet är mycket orättvisa gentemot USA.
Avtalet ska enligt Trump vara alltför dyrt för USA och ge de övriga avtalsländerna alltför stora ekonomiska fördelar gentemot USA.
Parisavtalet ålägger USA att minska sina växthusutsläpp med 26–28 procent från nivån 2005 före 2025.
Enligt tidigare uppgifter från CNN anser Vita huset att Parisavtalet är en dålig deal för amerikanerna. Trump säger att hans beslut i dag är ett i ledet att hålla vallöftet att alltid i första hand tänka på de amerikanska arbetarna.
Enligt Vita huset förhandlade Obama-administrationen fram dåliga villkor för USA i Parisavtalet och undertecknade det av ren desperation. Avtalet medför orättvisa kostnader på det amerikanska folket och skadar USA:s ekonomi och sysselsättningstillväxt samtidigt.
Parisavtalet innehåller enligt Vita huset meningslösa löften från de största globala källorna för växthusgaser, såsom Kina.
USA är redan världsledande inom energiproduktionen och har inget behov av ett dåligt avtal som skadar amerikanska arbetare, säger Vita huset enligt CNN.
För närvarande är de enda FN-länderna som inte förbundit sig till klimatavtalet i Paris Nicaragua och Syrien.

ANDRA LÄSER