Älg blev groda och finansminister rockstjärna

HBL:s Nordenkorrespondent gör plock i veckan som gått i Norden.

Stockholm i mitt hjärta. Gågator ska göra staden i sommar.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
27.05.2016 07:26 UPPDATERAD 27.05.2016 11:04

Knausgård som kämpande far

"Helt oväntat har Knausgård skrivit en ny roman om familjens inre liv. Men denna gång är han en kämpade far och inte en utlämnande författartyp."
Recensenten Ingunn Økland i Aftenposten om Karl Ove Knausgårds nyaste bok Om våren, på blott 188 sidor jämfört med Min Kamps sista del på 1116 – men överraskande nog en roman.

Rockstjärnan Borg?

Anders Borg, finansminister i den förra borgerliga regeringen i Sverige, har anlitats som ekonomisk rådgivare av den finska regeringen. Nu har han också bjudits in till Danmark.
I onsdags gästade han den danska regeringens seminarium om Danmarks långsiktiga ekonomiska utmaningar. "En sann borgerlig rockstjärna" kallar Morten Bødskov Borg i en debattartikel i Berglinske.
Men det är inget positivt epitet, den här gången. Bødskov är socialdemokratisk folketingsledamot och ordförande för näringslivsutskottet och menar att Borgs ekonomiska politik främst påminde om Status Quo's hit Whatever You Want (vad än du önskar) – "förstått som en presentaffär med ofinansierade skattelättnader som främst kom toppen av det svenska samhället till godo".

En trivsammare stad

Värmen är här och livet rinner ut på gator och torg – om det finns plats mellan alla bilar och vägarbeten vill säga.
I Stockholm försöker staden ordna det här med hjälp av tillfälliga sommargågator. På tre gator förbjuds biltrafik, medan cykeltrafik är tillåten om cyklandet sker i gångtempo. Humlegården blir en pop up-park.
"Uteserveringar, försäljning och konstnärliga evenemang kan få en mer framträdande roll under försöksperioden", skriver staden. Något för Helsingfors, Vasa, Ekenäs, Åbo, Mariehamn att ta efter?

Finländare i Göteborg

"Valet av Santtu-Matias Rouvali berättar om någonting nytt och oberäkneligt".
Magnus Haglund kommenterar valet av Rouvali som ny chefdirigent för Göteborgs Symfoniker i Göreborgs-Posten i en entusiastisk analys.

Älg blev groda

Djur och natur och inte minst djur i urbana miljöer intresserar medier och publik. I veckan förirrade sig en älg in i Helsingfors centrum, i Traryd i Småland blev en rekordälg något överraskande utsedd till groda.
Det är tidningens Journalistens läsare som fått rösta på årets språkgroda och Smålandsposten tar hem den, kanske inte så smickrande, segern. En 23-taggad älg har fällts och jaktlaget intervjuas i tidningen. Vi citerar:
"Jaktkamraten Stefan Tagesson säger att han har sett rekordälgen på markerna flera gånger sedan 2009, då hade den 18 taggar.
– Men jag har aldrig sett den med en bössa i handen."
Nej, älgar brukar ha klövar.

Hur ska bröllopet bli?

"Se varandra i ögonen och var säkra på att det blir som ni två vill ha det, och inte som faster Oda vill eller som det blir presenterat för er på bröllopsmässor eller i filmer."
Prästen Susanne Ivalo Rasmussen i Köpenhamn ger tips till blivande brudpar i Kristeligt Dagblad.

ANDRA LÄSER