Här är toppkandidaterna för att efterträda Rinne

Antti Lindtman och Sanna Marin har båda meddelat att de är beredda att bli statsminister. Den ena är gruppordförande, den andra kommunikationsminister. Vi presenterar dem.

Antti Lindtman och Sanna Marin hade båda centrala roller under regeringsförhandlingarna. Antti Rinne till höger.

Vikarierade Rinne, valets röstdrottning, kommunikationsminister

Sanna Marin, 34, hamnade i den nationella ljuskäglan då hon 2013 tog över som ordförande för Tammerfors stadsfullmäktige. Två år senare kom hon in i riksdagen och i valet i våras var hon SDP:s röstdrottning med över 19 000 röster.
Marin föddes i Helsingfors 1985 men har vuxit upp i Birkala. Det var som stadsfullmäktiges ordförande i Tammerfors hon blev känd också över stadsgränserna, och hemmet finns fortfarande i Tammerfors.
Marin blev vald till andra vice ordförande för Socialdemokraterna 2014 och är sedan 2017 partiets första vice ordförande. Då avgående statsminister Antti Rinne insjuknade allvarligt för ett år sedan hoppade hon in som partiordförande i hans ställe strax före riksdagsvalet.
I valet blev hon röstdrottning med över 19 000 röster, och innehar posten som kommunikationsminister i den avgående regeringen. Redan 2015, då hon blev invald i riksdagen första gången, fick hon nästan 11 000 röster.
Sanna Marin är magister i förvaltningsvetenskaper. Inom politiken har hon ofta betonat miljöfrågor vid sidan av mer traditionella socialdemokratiska värderingar, och vid regeringsförhandlingarna i våras ledde hon förhandlingarna i den grupp som behandlade klimatmålen och den biologiska mångfalden.
Marin berättar på sin hemsida att hon har vuxit upp i en regnbågsfamilj. Hon har make och en snart tvåårig dotter.
Sanna Marin.

Tackade nej till att bli arbetsminister – kan nu bli statsminister

Antti Lindtman, 37, är riksdagsledamot sedan 2011 och riksdagsgruppens ordförande. Redan 2017 planerade han att utmana Antti Rinne på partiordförandeposten, men ändrade sig efter kritik för hans agerande som gruppordförande.
Antti Lindtman växte upp i Vanda med en ensamstående pappa, och bor fortfarande kvar i staden. I riksdagen valdes han in 2011, och året därpå valdes han till vice ordförande för Socialdemokraterna.
År 2014 blev han vald till första vice ordförande, men avstod från uppdraget då han valdes att leda riksdagsgruppen 2015 – ett uppdrag som han fortfarande sköter.
I vårens riksdagsval kom Lindtman tvåa med nästan 15 000 röster, och blev erbjuden arbetsministerns portfölj. Han tackade nej till uppdraget med hänvisning till gruppordförandeskapet och sin familjesituation – men också relationen till avgående statsminister Antti Rinne kan ha påverkat hans val.
År 2017 förväntades Lindtman utmana Rinne på ordförandeposten, men efter att Helsingin Sanomat avslöjat att han som gruppordförande överlämnat listor på partikamrater som skulle få tala till talmännen meddelade han att han inte ställer upp i ordförandevalet.
Lindtman har gjort en lång bana inom kommunalpolitiken i Vanda, vars stadsfullmäktige han leder. Han har också bakgrund inom fackcentralen FFC.
Lindtman är politices kandidat till utbildningen och har fru och en tvåårig dotter.
Antti Lindtman.

ANDRA LÄSER