För hastigt in i Nato

09.05.2022 13:13
Sture Fjäder svarar (HBL Insändare 2.5) på mitt inlägg där jag skriver att Finland kan bli USA:s pudel i Nato, precis som Norge har blivit. Som sin första invändning för Fjäder fram att man ser att jag är långt ute på vänsterkanten.
Jag kan upplysa Fjäder om att jag är medlem i det norska centerpartiet. Men ifall jag nu vore ”långt ute på vänsterkanten”, så vadå? Vad är nu det för argument? Man har lov (och plikt?) att tänka självständigt oberoende av om man politiskt befinner sig på höger- eller vänsterkanten.
Carl Joachim Hambro, som ledde den norska högern från 1930-talet till 1950-talet, motsatte sig kraftigt Norges inträde i Nato 1949 och lämnade Stortinget i protest under omröstningen. Hambro menade att ett litet land som ingår en allians med en stormakt gradvis förlorar sin självständighet.
Nu verkar det tyvärr som om Sverige och Finland följer Naomi Kleins ”Chockdoktrinen”, där man så snabbt som möjligt i all hast för landet in i Nato, innan folk har hunnit samla sig och tänka efter.

Edvard Mogstad,

historiker, Hangö

ANDRA LÄSER