Krönika | När Riikka Purra kallar kultur för lyx är det inte ett ekonomiskt argument – det handlar om ideologi

Kulturen är ingen lyxprodukt, och Sannfinländaren har i andra sammanhang inget emot att stöda sådant som inte klarar sig på marknadens villkor. Men sådana argument biter inte på partiet. Riikka Purras uttalande handlar om ideologi, inte ekonomi.

Riikka Purra debatterar med Sanna Marin i Yles direktsända valdebatt, till Petteri Orpos glädje. Skärmdump från Yle Arenan.
Dan Lolaxdan.lolax@hbl.fi
23.03.2023 10:31 UPPDATERAD 23.03.2023 11:36
När Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra säger att kultur är en lyxprodukt så avslöjar hon det egna partiets själsliga fattigdom. Men här blottas inte bara ett intellektuellt ointresse utan också en instrumentell syn på kulturen som borde få fler än de direkt berörda att oroa sig.
Det var i tisdags, i debatt med Samlingspartiets Petteri Orpo och SDP:s Sanna Marin, som Purra i Yles direktsändning dömde ut ett helt fält – med undantag av barnkultur och bibliotek – som något som Finland inte har råd med. Skattemedel ska inte gå till sådant som inte efterfrågas på ”marknaden”, slog Purra fast.
Sannfinländaren fick mothugg, direkt i debatten – främst av Marin – och senare på sociala medier från kulturfältet. Det vore förstås betryggande att våga tro att merparten av finländarna inte delar Sannfinländarnas kultursyn. Men partiet kan mycket väl vinna valet.

ANDRA LÄSER