EU:s nya sanktioner mot Ryssland ett hårt slag mot Koverhar – verksamheten ligger nu på is på obestämd tid

EU:s sanktioner mot ryskt kol inleddes i onsdags och drabbar Koverhar hamn i Hangö hårt. Hamnoperatören säger att de inte lämnar hamnen, men någon ny ersättande verksamhet för den sibiriska antraciten är inte i sikte.

I april demonstrerade aktivister från Greenpeace och Elokapina vid Koverhar hamn genom att stoppa en antracitlast som var på väg in i hamnen. Då gick ännu tåg fyllda med rysk antracit till hamnen.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
12.08.2022 16:46 UPPDATERAD 12.08.2022 17:02
Det ser dåligt ut för hamnen i Koverhar. Sedan stålverket lämnade hamnen för tio år sedan har Hangö stad kämpat med att återuppliva området, och hamnverksamheten såg ut att få en ljusning när operatören Rauanheimo etablerade sig för tre år sedan.
Men när Ryssland invaderade Ukraina började det se mörkt ut igen, och nu kastar hamnoperatören delvis in handduken. Rauanheimos systerbolag Adolf Lahti Yxpila har meddelat att de häver sitt hyresavtal i hamnen med hänvisning till force majeure, alltså på grund av omständigheter de inte kan påverka. I våras samarbetsförhandlade bolaget.
– Just nu pågår det lite återvinnings- och lagerverksamhet i Koverhar hamn, men Rauanheimo har ingen trafik här. Verksamheten är nog helt avbruten. Hamnen var planerad för antracittrafiken, och nu har den tagit slut, säger Pekka Pöllänen som är vd för Adolf Lahti Yxpila.

ANDRA LÄSER